Marile studiouri americane de film se tem de o grevă a actorilor de la Hollywood

Principalul sindicat al actorilor de cinema şi de televiziune din Statele Unite, Screen Actors Guild (SAG), nu a făcut concesii în negocierile privind încheiera unui nou contract colectiv de muncă, ceea ce a generat temeri privind declanşarea unui conflict social pe timpul verii.

26 afișări
Imaginea articolului Marile studiouri americane de film se tem de o grevă a actorilor de la Hollywood

Marile studiouri americane de film se tem de o grevă a actorilor de la Hollywood (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sindicatul producătorilor americani/ Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) a acuzat SAG de prezentarea unor cereri "nerezonabile" în timpul negocierilor purtate joi în legătură cu reînnoirea contractului care a expirat la 30 iunie.

"Refuzul liderilor SAG de la Hollywood de a accepta oferta care le-a fost făcută este ultima dintr-o serie de acţiuni care, în opinia noastră, pun în pericol pacea socială", informează AMPTP, la finalul a cinci ore de negocieri.

"SAG speră, în mod nerezonabil, să obţină, în urma acestor negocieri, mai mult decât au obţinut regizorii, scenariştii şi ceilalţi actori în cadrul unor discuţii similare", au precizat reprezentanţi ai studiourilor de film.

SAG, care are 120.000 de membri, nu au dat detalii privind răspunsul pe care l-a dat la propunerile studiourilor, însă a precizat că liderii săi se întâlnesc din nou, vineri, pentru a analiza răspunsul AMPTP la cererile lor.

Actorii solicită mai multe dividende din vânzările de DVD-uri şi din veniturile obţinute online şi în mediile digitale din exploatarea operelor lor.

AMPTP a solicitat liderilor sindicali să îşi consulte membrii, precizând că propunerile sale "includ compensaţii de peste 250 de milioane de dolari, drepturi privind conţinuturile exploatate online şi menţinerea avantajelor sociale".

"Ultimul lucru de care avem nevoie este o vară lungă de conflicte sociale care pune şi mai multă presiune asupra unei economii deja în dificultate şi care privează publicul de distracţiile pe care le doreşte într-o perioadă şi aşa grea", menţionează AMPTP.

Negocierile purtate într-o ambianţă sumbră între SAG şi AMPTP au generat temeri privind declanşarea unui nou conflict social, după greva de 100 de zile derulată de scenarişti la începutul anului.

Aceasta a reprezentat conflictul social care a adus cele mai mari prejudicii industriei americane a dievrtismentului în ultimii 20 de ani, costurile sale fiind de circa două miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici