Marion Cotillard şi Tim Burton au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor

Regizorul Tim Burton şi actriţa Marion Cotillard au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, luni, în timpul unei ceremonii care a avut loc la Paris.

43 afișări
Imaginea articolului Marion Cotillard şi Tim Burton au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor

Marion Cotillard şi Tim Burton au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă acul medaliei a intrat fără probleme în costumul regizorului, cămaşa fină cu care era îmbrăcată Cotillard nu a protejat-o, ministrul Mitterrand înţepând-o pe celebra actriţă. Cu o grimasă de durere, balansându-se pe sandalele sale cu tocuri ascuţite, actriţa a evitat o cădere doar datorită ministrului, care a sprijinit-o cu braţul său.

"Sunt fericită că am primit această distincţie odată cu Tim Burton, care mi-a deschis porţile cinematografiei americane", a spus Cotillard, în vârstă de 34 de ani, care, de la "Peştele cel mare", de Tim Burton (2003), a lucrat sub bagheta unor mari regizori de la Hollywood, precum Ridley Scott, Michael Mann şi Rob Marshall.

Ea a fost recompensată cu premiul Oscar, cu Globul de Aur şi cu un César pentru rolul lui Edith Piaf din filmul "La vie en rose", de Olivier Dahan, în 2008. Ea a apărut, în vara lui 2009, pe afişul filmului "Inamicii Publici/ Public Enemies", în regia lui Michael Mann. Actriţa mai este prezentă pe marile ecrane şi în musicalul "Nine", regizat de Rob Marshall şi lansat la sfârşitul lui 2009.

Regizorul american Tim Burton va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai). Tim Burton, în vârstă de 51 de ani, este cunoscut în lumea cinematografiei pentru estetica sa în care melancolia se îmbină cu fantezia, horror-ul gotic şi comedia, câteva personaje din creaţiile sale, precum Edward-Mâini de Foarfecă sau Sweeney Todd, un bărbier însetat de sânge, devenind legendare.

Printre filmele regizate de Burton pe parcursul a circa 25 de ani de carieră se numără "Batman" (1989), "Coşmarul dinaintea Crăciunului" (1993), "Legenda călăreţului fără cap" (1999), "Planeta maimuţelor" (2001), "Peştele cel mare" (2003), "Charlie şi fabrica de ciocolată" (2005). Recent, presa internaţională a scris că Tim Burton va realiza o versiune gotică a desenului animat "Frumoasa din pădurea adormită".

În 2004, Burton a fost nominalizat la premiile BAFTA, pentru filmul "Peştele cel mare". În 2006, el a fost nominalizat la Oscar pentru filmul "Mireasa moartă", iar în 2008 a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru filmul "Sweeney Todd - Bărbierul diabolic din Fleet Street". În 2007, Tim Burton a fost recompensat cu premiul Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneţia.

Cel mai recent film al său, pelicula 3D "Alice în Ţara Minunilor", o reinterpretare a celebrei poveşti a lui Lewis Caroll, a fost lansat în urmă cu zece zile pe marile ecrane şi s-a bucurat de un mare succes la public, având până în prezent încasări de 429,62 milioane de dolari.

Ordinul Artelor şi Literelor este o decoraţie onorifică franceză - instituită în 1957 şi acordată de Ministerul Culturii din Franţa - ce recompensează acele personalităţi care s-au remarcat prin creaţia lor în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la promovarea artei şi literelor în Franţa şi în lume. Decoraţia are trei grade, dintre care cel de Comandor este cel mai înalt, urmat de cele de Ofiţer şi Cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici