Mărţişorul românesc, sărbătorit de la Beijing până la Canberra (Video)

Ministerul Afacerilor Externe a celebrat Sărbătoarea Mărţişorului prin spectacole de dans, concerte şi vizionări de film organizate prin intermediul misiunilor diplomatice din diverse ţări.

521 afișări
Imaginea articolului Mărţişorul românesc, sărbătorit de la Beijing până la Canberra (Video)

Mărţişorul românesc, sărbătorit de la Beijing până la Canberra (Imagine: Mediafax Foto)

MAE a realizat şi a publicat online, pe canalul dedicat de pe YouTube (http://www.youtube.com/user/MAERomania) şi pe site-ul propriu, montaje în limbile engleză, chineză, franceză, spaniolă şi italiană în care explică semnificaţia şi istoria acestei sărbători.

La Beijing, Mărţişorul românesc a fost sărbătorit vineri, în cadrul unui eveniment special organizat la Ambasada României. Ambasadorul României la Beijing, Viorel Isticioaia, a subliniat, în discursul rostit cu această ocazie, că ambele ţări împărtăşesc tradiţia sărbătoririi primăverii, România celebrând primăvara Mărţişorul, în timp ce China celebrează Anul Nou. La evenimentul de la Beijing au fost prezenţi peste 100 de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor chineze, asociaţiilor de femei, responsabili ai ambasadelor acreditate la Beijing, precum şi reprezentanţi ai companiilor care au relaţii de afaceri cu România.

Câţiva artizani chinezi au confecţionat mărţişoare din şnururi albe şi roşii împletite ca brăţări, la care au ataşat pandantive, acestea fiind oferite tuturor femeilor prezente la eveniment. Invitaţii au urmărit şi un spectacol de cântec şi dans oferit de Mugur Ciubacan, artist de origine română din China, însoţit de un grup chinez de dansatori. De asemenea, evenimentul a inclus şi demonstraţia de magie a unui artist chinez. Pe de altă parte, cinci femei pictor au expus lucrări de pictură tradiţională chineză, lucrări într-o tehnică aparte, denumită "gong bi hua", în saloanele ambasadei României la Beijing.

La Budapesta, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Vaporul A38, au programat pentru duminică un concert indie-rock cu trei trupe de gen ale momentului: AB4 din România, Gonzo şi Pauly Pilot din Ungaria. Vaporul A38, unde va avea loc concertul, a fost iniţial un vapor industrial ucrainean care transporta piatră. Inaugurat pe 30 aprilie 2003, vaporul aflat pe malul Dunării a adus un nou suflu vieţii culturale budapestane, devenind unul dintre cele mai importante cluburi de muzică underground din Ungaria.

Şi Ambasada României de la Varşovia a sărbătorit Mărţişorul, sâmbătă, printr-un eveniment care a reunit români stabiliţi în Republica Polonă, împreună cu familiile, precum şi polonezi care au studiat în România, oameni de afaceri români care lucrează la firme internaţionale cu filiale la Varşovia, tineri români care studiază la instituţii de învăţământ superior din Polonia şi studenţi poloni care au preocupări legate de limba română şi de România. La întâlnirea de Mărţişor, ICR Varşovia a organizat un spectacol de cântece şi dansuri din toate regiunile României, prezentate de Ansamblul "Timişul", înfiinţat la Timişoara în urmă cu 40 de ani.

Pe de altă parte, în Statele Unite, studenţii români de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh (Pennsylvania) organizează duminică, cu sprijinul ICR New York şi al Consulatului General al României la New York, un eveniment de promovare a obiceiului Mărţişorului. Astfel, în campusul universităţii, Asociaţia Studenţilor Români de la Carnegie Mellon University prezintă obiceiul Mărţişorului invitaţilor americani, care au şi oportunitatea de a viziona pelicula "Luchian" al regizorului Nicolae Mărgineanu.

Tot duminică şi tot de Mărţisor, Ambasada Română din Australia organizează, la Canberra, un picnic pentru comunitatea românească. În cadrul picnicului, programat să se desfăşoare într-un parc de la marginea capitalei australiene, reprezentanţii diplomaţiei româneşti vor oferi mărţişoare tradiţionale doamnelor şi domnişoarelor prezente la eveniment.

Şi la Chişinău este programat un eveniment de Mărţişor în cadrul Ambasadei României. Astfel, luni, membrii corpului diplomatic acreditat la Chişinău şi membri ai comunităţii oamenilor de afaceri din Republica Moldova vor lua parte la un eveniment în cadrul căruia doamnele şi domnişoarele vor primi flori şi mărţisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici