Maşinile de decodat mesaje au scurtat durata celui de-Al Doilea Război Mondial

O echipă de voluntari britanici au construit replica unei maşini britanice de decodat mesaje, care putea să descifreze până la 3.000 de mesaje trimise de maşinile naziste Enigma în fiecare zi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează dailymail.co.uk.

865 afișări
Imaginea articolului Maşinile de decodat mesaje au scurtat durata celui de-Al Doilea Război Mondial

Maşinile germane Enigma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maşina de decodat, alcătuită din benzi argintii şi sârme roşiatice, seamănă cu o veche centrală telefonică. În interiorul ei, însă, se află Turing Bombe, maşina jumătate electronică jumătate mecanică, precursoarea computerelor moderne, care putea să spargă peste 3.000 de coduri trimise în fiecare zi de maşinile de codat germane Enigma, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Au existat 210 de astfel de maşini Turing Bombe în Marea Britanie, care îi avertizau pe britanici asupra planurilor lui Hitler şi a căror activitate a determinat scurtarea cu doi ani a războiului.

Toate au fost distruse, din raţiuni de securitate, din ordinul lui Wiston Churchill, imediat după terminarea războiului. La construirea acestei replici au participat 60 de voluntari.

Maşinile Bombe originale au fost inventate de matematicianul Alan Turing şi au fost construite din plastic laminat, o ramă metalică şi circuite interne formate din fire cu o lungime de 19,2 kilometri.

Maşinile Bombe nu consumau mai multă electricitate decât un boiler şi ofereau 158 de trilioane de combinaţii posibile pentru descifrarea unui şir aleatoriu de litere, trimis de nazişti pe linia frontului, care reprezentau de fapt coduri extrem de complexe, ce erau schimbate în fiecare zi. Maşinile germane Enigma amestecau literele acestor mesaje folosind trei sau chiar patru rotoare.

Echipe de matematicieni, criptologi, savanţi şi diferiţi pasionaţi de cuvinte încrucişate primeau sute de coduri naziste şi încercau să "ghicească" mesajul aproximativ real ascuns în textele primite.

Prin verificarea tuturor permutărilor posibile, maşinile Turing Bombe descifrau adevăratele mesaje din interiorul codurilor.

Maşinile Turing Bombe aveau nevoie de 11 minute pentru a descoperi eventualul mesaj. Dacă îl găseau, un clopoţel începea să sune şi transmitea mesajul către maşina de decodat, folosind o centrală telefonică.

Winston Churchill a denumit aceste maşini "gâştele care fac ouă de aur dar nu cotcodăcesc niciodată".

Aceste maşini au fost denumite după primele maşini de decodat, denumite Bomba, de provenienţă poloneză. Modelul reconstruit de specialiştii britanici purta numele de Phoenix.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici