Melodia perfectă, creată cu ajutorul unui program inspirat din teoria evoluţiei formulată de Darwin

Un program informatic inspirat din teoria selecţiei naturale formulată de Charles Darwin, aplicat gusturilor muzicale ale utilizatorilor unui site, ar putea permite crearea "cântecului perfect", potrivit cercetătorilor britanici de la Imperial College din Londra.

1234 afișări
Imaginea articolului Melodia perfectă, creată cu ajutorul unui program inspirat din teoria evoluţiei formulată de Darwin

Melodia perfectă, creată cu ajutorul unui program inspirat din teoria evoluţiei formulată de Darwin (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Imperial College din Londra susţin că au descoperit o metodă de a produce muzică pe baza unor sunete luate la întâmplare, care merg de la cele produse de clopote şi până la un simplu "bip".

Programul informatic, denumit DarwinTunes, difuzează bucăţi muzicale cu o durată de opt secunde fiecare. Pentru experiment, aceste suite de sunete au fost ascultate pe un site de 7.000 de voluntari care le-au acordat note, pe o scară care porneşte de la menţiunea "insuportabil" şi ajunge până la "ador".

DarwinTunes a combinat apoi cele 10 grupe cu sunetele cele mai populare, apoi a amestecat elementele muzicale între ele, pentru a crea 20 de bucăţi muzicale noi.

Rezultatele arată că bucăţile muzicale cele mai populare astfel create sunt formate dintr-un număr mare de acorduri şi de ritmuri prezente în cântecele moderne.

Astfel s-ar putea explica motivul pentru care muzica populară evoluează constant şi motivul pentru care producţiile tradiţionale pot să reziste timp de secole sau chiar milenii, au spus autorii studiului, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite.

Armand Leroi, profesor de biologie la Imperial College din Londra, coautor al acestui studiu, a spus: "Toată lumea crede că muzica este produsul unor tradiţii muzicale, create de compozitori de geniu". "Însă, ceea ce pare să fie adevăratul motor al evoluţiei muzicii populare ar putea fi alegerea ascultătorului", a explicat acesta.

"De fiecare dată când cineva descarcă de pe internet o anumită bucată muzicală, în detrimentul alteia, el face o alegere", spune Armand Leroi, potrivit căruia această acţiune "este un act creativ".

"În definitiv, în acest fel, selecţia naturală a creat toate formele de viaţă de pe Terra şi, dacă selecţia poate fi creatoare de viaţă, atunci prin acest proces ar trebui să poată să fie alese şi cântecele pop cele mai reuşite", a adăugat Leroi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici