Muştele pot simţi substanţele alcaline prin intermediul unui receptor gustativ recent identificat - studiu

  • Oamenii de ştiinţă sugerează că descoperirile lor ar putea constitui o bază pentru studii viitoare privind gustul alcalin la alte animale.
  • Se ştie de ceva timp că animalele pot gusta alimente dulci, sărate, acre şi amare, dar dacă pot gusta alimente alcaline a rămas neclar până acum, sugerează cercetătorii.
167 afișări
Imaginea articolului Muştele pot simţi substanţele alcaline prin intermediul unui receptor gustativ recent identificat - studiu

Sursa foto: Twitter

Potrivit unui nou studiu, muştele de fructe pot simţi substanţele alcaline, cele cu un pH mai mare de şapte, prin intermediul unui receptor gustativ recent identificat.
 
Oamenii de ştiinţă spun că, deşi cercetarea a fost realizată pe musca de fructe Drosophila melanogaster, folosită în mod obişnuit pentru studierea gustului, aceasta ar putea oferi o bază pentru studii viitoare privind gustul alcalin la alte animale.
 
Atunci când vine vorba de a alege ce să mănânce, gustul influenţează procesul de luare a deciziilor animalelor, deoarece le permite să guste din mâncare înainte de a o consuma, potrivit Independent.
 
Sursele alimentare conţin mulţi acizi şi baze, iar pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea unei substanţe.
 
Prin urmare, senzaţia de pH permite animalului să selecteze alimente sănătoase şi să respingă opţiunile potenţial dăunătoare.
 
pH-ul, scara care indică cât de acidă sau bazică (alcalină) este o substanţă, joacă un rol esenţial pentru organismele vii.
 
Acest lucru se datorează faptului că multe procese biologice, cum ar fi descompunerea alimentelor şi reacţiile enzimatice, au nevoie ca nivelul pH-ului să fie perfect.
 
Yali Zhang, cercetător principal la Monell Chemical Senses Centre, din America, a declarat: „Detectarea pH-ului alcalin al alimentelor este o adaptare avantajoasă care ajută animalele să evite consumul de substanţe toxice".
 
El a adăugat: „Lucrarea noastră a tranşat discuţia dacă există sau nu un gust pentru lucrurile alcaline. Cu siguranţă că există".
 
În timp ce cercetătorii sunt familiarizaţi cu gustul acru, care este asociat cu acizii şi care ne permite să percepem capătul acid al scalei pH-ului, se cunosc puţine lucruri despre modul în care animalele percep bazele aflate la capătul opus al spectrului pH-ului.
 
Detectarea atât a acizilor, cât şi a bazelor, care sunt prezente în mod obişnuit în sursele de hrană, este importantă, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ asupra proprietăţilor nutriţionale a ceea ce consumă animalele.
 
Cercetătorii au descoperit că, atunci când li se oferă posibilitatea de a alege între alimente neutre (pH 7) şi alimente alcaline (pH 12, de exemplu), muştele de tip sălbatic aleg cu precădere alimentele neutre.
 
Autorii au descoperit o genă numită alkaliphile (alka), care este responsabilă pentru detectarea substanţelor alcaline.
 
În ansamblu, echipa a stabilit că alka este un nou receptor gustativ dedicat detectării pH-ului alcalin al alimentelor.
 
În viitor, ei speră să exploreze dacă există detectori de pH ridicat comparabili la mamifere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici