Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001 va fi deschis, în mai, la New York

Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001, de la New York, Washington şi Pennsylvania, va fi deschis publicului pe 21 mai, în acest oraş american, pe locul fostului World Trade Center.

240 afișări
Imaginea articolului Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001 va fi deschis, în mai, la New York

Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001 va fi deschis, în mai, la New York (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Iniţial, muzeul ar fi trebuit să fie deschis în septembrie 2012, dar lucrările au fost întârziate mai ales din cauza disputelor financiare. De asemenea, muzeul aflat în construcţie la acea vreme, a fost inundat de uraganul Sandy în octombrie 2012.

Cu o suprafaţă de 10.210 metri pătraţi, acest muzeu subteran situat pe şapte niveluri este situat între cele două fântâni arteziene ale monumentului comemorativ, inaugurat pe 11 septembrie 2011 pe locul atentatelor.

O primă expoziţie, "In Memoriam", va aduce omagiu celor 2.983 de bărbaţi, femei şi copii ucişi în timpul atentatelor din 11 septembrie 2001 şi celor şase victime ale primului atentat care a vizat World Trade Center (WTC) pe 26 februarie 1993.

A doua expoziţie, "Historica", relatează ce anume s-a întâmplat pe 11 septembrie în cele trei locuri ale atentatelor (New York, Washington şi Pennsylvania), explică motivele care au stat în spatele atacurilor teroriste, precum şi evenimentele de după 11 septembrie şi modul în care au schimbat lumea.

Vizitatorii vor putea descoperi mii de obiecte personale ale victimelor, documente audio şi video, numeroase suvenire şi mărturii, un fragment de scară descoperit de sutele de supravieţuitori, precum şi cele două coloane din oţel care s-au păstrat din turnurile prăbuşite, una dintre ele acoperită cu însemnări şi bileţele care au fost lăsate de echipele de salvare, după atentate.

Între 15 şi 20 mai, muzeul va fi deschis non-stop doar familiilor victimelor, supravieţuitorilor, riveranilor şi salvatorilor.

Preţul de intrare a fost fixat la 24 de dolari, ceea ce a atras numeroase critici, însă directorul complexului memorial a explicat că această contribuţie a publicului este necesară pentru funcţionarea muzeului, care nu primeşte fonduri federale.

Intrarea este gratuită pentru familiile victimelor.

"Acest muzeu dedicat zilei de 11 septembrie este pentru noi toţi, pentru aceia dintre noi care au asistat la aceste evenimente, direct sau la televizor şi care nu au reuşit niciodată să înţeleagă. Este pentru viitoarele generaţii, pentru care 11 septembrie va face parte din istorie", a declarat luni Bill de Blasio, primarul oraşului New York.

Noul World Trade Center, încă în fază de construcţie, va include, după finalizare - pe lângă muzeu şi monumentul memorial -, cinci zgârie-nori, o gară, spaţii comerciale întinse pe 550.000 de metri pătraţi şi un centru artistic.

Turnul emblematic al noului WTC, denumit 1WTC, cu o înălţime de 541 de metri, ar trebui să fie inaugurat la începutul anului 2015.

Pe 11 septembrie 2001, două avioane de linie deturnate de terorişti islamişti au intrat în turnurile gemene ale WTC, provocând prăbuşirea acestora şi moartea a 2.753 de persoane la New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici