Muzică: Acord la Bruxelles pentru gestionarea colectivă a drepturilor de autor

Gestionarea colectivă a drepturilor de autor în sectorul muzical va fi simplificată şi armonizată la nivel european şi adaptată la specificul economiei digitale, în urma unui acord la care au ajuns în această săptămână Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, reprezentând statele membre.

181 afișări
Imaginea articolului Muzică: Acord la Bruxelles pentru gestionarea colectivă a drepturilor de autor

Muzică: Acord la Bruxelles pentru gestionarea colectivă a drepturilor de autor (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Potrivit AFP, noua directivă, care va trebui să fie adoptată oficial, va permite "protejarea intereselor artiştilor noştri şi creatorilor prin garantarea unei remuneraţii adecvate, permiţând în acelaşi timp accesul la conţinuturi culturale pentru toţi cetăţenii Europei", a precizat, marţi, într-un comunicat, eurodeputata franceză Marielle Gallo, autoarea acestui text.

Acordul de principiu, obţinut luni seară, va permite, de asemenea, "întărirea pieţei unice digitale, prin simplificarea ofertei de servicii muzicale online peste tot în Europa", a precizat Marielle Gallo.

În mod concret, platformele legale de muzică online, precum Spotify, vor putea de acum să obţină licenţe paneuropene de la un mic număr de societăţi colective de gestionare a drepturilor de autor, în loc să negocieze cu organizaţii separate din fiecare stat membru.

Repertoriile specializate nu vor fi neglijate în favoarea repertoriilor mai populare, întrucât societăţile colective de gestionare a drepturilor de autor, din care face parte, de exemplu, compania Sacem din Franţa, vor trebui să elibereze licenţe pentru ele în exact aceleaşi condiţii.

"Acest fapt va permite consumatorilor din toată Europa să profite de un acces cât mai larg posibil la diverse repertorii muzicale", a precizat într-un comunicat ministrul lituanian al Culturii, Sarunas Birutis, a cărui ţară prezidează pentru şase luni Consiliul UE.

Textul prevede, de asemenea, ca autorii să fie remuneraţi cât mai repede posibil, cu un termen maximal de nouă luni după încheierea exerciţiului în timpul căruia redevenţele pentru operele lor vor fi fost colectate.

Textul impune şi o mai bună guvernare şi o transparenţă mai mare a societăţilor de gestionare colectivă a drepturilor de autor.

Textul de lege va trebui de acum înainte să fie adoptat de statele membre în UE şi va trebui să fie votat în mod definitiv în februarie de Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici