Nicolas Sarkozy, satirizat în Franţa, într-un joc de cărţi creat de o româncă

Un joc de cărţi satiric, la conceperea căruia a participat o româncă şi în care Nicolas Sarkozy apare în postura de rege, înconjurat de patru dame - Carla Bruni, fostele sale două soţii şi Rachida Dati, fost ministru al Justiţiei -, a fost lansat, luni, în Franţa, de către un colectiv artistic.

137 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy, satirizat în Franţa, într-un joc de cărţi creat de o româncă

Nicolas Sarkozy, satirizat în Franţa, într-un joc de cărţi creat de o româncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, Nicolas Sarkozy apare în postura celor patru regi din jocul de cărţi, iar soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, este desenată ca Venus de Botticelli. Totodată, premierul francez François Fillon este reprezentat în calitate de valet, la fel ca ministrul de Interne Brice Hortefeux.

Jean Sarkozy, unul dintre fiii şefului de stat francez, care s-a aflat recent în centrul unei polemici, deoarece a încercat să obţină, la vârsta de doar 23 de ani, preşedinţia unei importante instituţii publice franceze, face parte şi el din acest joc de cărţi satiric, în care preşedintele american Barack Obama apare în calitate de joker.

"Acest proiect artistic ilustrează într-o manieră satirică societatea actuală prin intermediul unor personaje emblematice şi repune sub semnul întrebării relaţiile dintre regi, dame şi valeţi, reluând astfel tradiţia primelor cărţi de joc", se afirmă în comunicatul postat de colectivul artistic ArtIsNotDead (www.artisnotdead.fr/index.php).

Acest colectiv, ale cărui baze au fost puse de sociologul Olivier Peyroux şi de artistul plastic Laura Todoran, şi-a propus să sensibilizeze publicul larg în legătură cu o serie de teme, prin intermediul unor creaţii şi evenimente artistice.

"Jocul este centrat în jurul personalităţii emblematice a lui Nicolas Sarkozy, pentru stilul său neconvenţional care suscită atât fascinaţie, cât şi repulsie. Cele mai notabile aspecte ale mandatului său prezidenţial - omniprezenţa, americanizarea stilului, teatralizarea vieţii sale private şi «curtea» - sunt exprimate în acest joc prin alegerea rangului oferit fiecăruia dintre personaje", a explicat sociologul Olivier Peyroux.

Acest colectiv artistic a anunţat că următoarea ediţie a acestui joc de cărţi va fi consacrată Italiei şi premierului Silvio Berlusconi.

Laura Todoran este absolventă a Facultăţii de Arte din Bucureşti şi a participat la mai multe expoziţii de grup şi personale, în ţară şi străinătate, printre care "Ein Blick(e)/Regard(s)" (Centrul francez din Berlin, 2009), "The door" şi "Romania Jour J" (Europe XXL, festival Lille 3000, Lille, 2009) şi "1000 façons de dire je t'aime" şi "Babel" (Centrul cultural Alban Minville, Toulouse, 2008).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici