Nordicii sunt cei mai fericiţi europeni

Persoanele care trăiesc în nordul Europei sau în Olanda sunt printre cele mai fericite din Uniunea Europeană, în vreme ce cetăţenii din Portugalia şi din statele care au aderat recent sunt cei mai nefericiţi, potrivit unui studiu publicat de Eurofound.

233 afișări
Imaginea articolului Nordicii sunt cei mai fericiţi europeni

Nordicii sunt cei mai fericiţi europeni (Imagine: Mediafax Foto)

Ţările europene în care oamenii sunt cei mai fericiţi sunt, totodată, cele în care salariile şi venitul pe gospodărie sunt cele mai mari, arată studiul.

"Oamenii cu venit mare, sănătoşi, cu slujbe sigure şi cu educaţie superioară sunt mai mulţumiţi, mai fericiţi şi mai împliniţi", precizează Eurofound.

Cele mai mari venituri pe gospodărie au fost înregistrate în Austria, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia şi Marea Britanie, în vreme ce cele mai mici sunt în Bulgaria, România, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia, Ungaria şi Portugalia.

Dintre statele care au aderat recent, doar Malta şi Slovenia înregistrează scoruri de fericire mai mari, primind nota 7,9 din 10. Statele candidate - Macedonia, Croaţia şi Turcia - au primit scoruri mult mai mici, de 6,6.

Studiul a fost efectuat în perioada septembrie 2007 - februarie 2008, înainte de criza financiară. El a înregistrat nivelul de mulţumire al oamenilor în diferite domenii ale vieţii, inclusiv viaţa de familie şi munca, bunăstarea subiectivă, calitatea societăţii, a serviciilor publice şi excluziunea socială.

Rezultatele cercetării mai arată că situaţiile în care persoanele nu îşi permit să mănânce carne de cel puţin două ori pe săptămână sau să-şi cumpere haine noi sunt de cinci ori mai des întâlnite în cele 12 state membre care au aderat recent la UE decât în vechile 15 state.

În ceea ce priveşte viaţa de familie, la nivel european, 29 la sută dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că au dificultăţi în a-şi îndeplinii obligaţiile faţă de familie, cel puţin de câteva ori pe lună, din cauza timpului petrecut la serviciu.

Respondenţii au fost întrebaţi şi dacă au încredere în alţi oameni. La acest capitol, cei mai încrezători sunt tot nordicii şi olandezii, iar cei mai neîncrezători sunt ciprioţii, cu un scor de 2,9 din 10.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici