O activistă de culoare, ştearsă din poza de grup în care apare şi Greta Thunberg. „De ce m-aţi scos din fotografie?”

Vanessa Nakate, o tânără activistă de mediu din Uganda, susţine că a fost victima rasismului din mass-media, a relatat The Guardian. Ea a fost înlăturată dintr-o fotografie de grup, în care apar alte activiste importante ale momentului, fete blonde, cu pielea deschisă la culoare: Greta Thunberg, Loukina Tille, Luisa Neubauer şi Isabelle Axelsson.

18391 afișări
Imaginea articolului O activistă de culoare, ştearsă din poza de grup în care apare şi Greta Thunberg. „De ce m-aţi scos din fotografie?”

Sursa: Twitter

Nakate şi-a exprimat frustrarea printr-un videoclip postat pe o reţea de socializare, care a devenit repede viral. Tânăra a adăugat că acum înţelege, pentru prima oară în viaţa ei, definiţia cuvântului „rasism”, a relatat The Guardian.
 
Fotografia fusese realizată vineri, când grupul participase la o conferinţă de presă din Davos, iar Nakate a fost decupată dintr-o versiune publicată de agenţia de ştiri Associated Press.
Fata a reacţionat pe Twitter la decizia publicaţiei. „De ce m-aţi scos din fotografie? Făceam parte din grup”. În continuare, Nakate a detaliat pe marginea unui subiect delicat - reducerea la tăcere a vocilor de culoare în conversaţiile pe tema schimbărilor climatice - subliniind că persoanele la fel ca ea sunt cele mai vulnerabile la creşterea temperaturilor globale. „Africa produce cele mai puţine emisii cu dioxid de carbon, dar tot suntem cei mai afectaţi de criza climatică ”, a spus ea. 
 
David Ake, directorul de imagine Associated Press, a declarat pentru Buzzfeed Marea Britanie că fotograful a „decupat-o doar pe motive de compoziţie”, crezând că o clădire din fundal ar putea „distrage atenţia”.
 
Susţinătorii ei şi colegii activişti au sărit în apărarea fetei, deschizând un dialog asupra rasismului din spaţiile ecologiste şi asupra justiţiei climatice. „Faptul că Africa este, nu ignorată, ci eliminată deliberat din imagine, mă dezgustă”, a comentat Theo Cullen-Mouse, un activist irlandez, de 17 ani.
 
Între timp, Associated Press a înlocuit fotografia decupată cu originalul, fără a face însă referiri la imaginea publicată anterior. De asemenea, alte agenţii, inclusiv Reuters, au identificat-o greşit pe Nakate în aceeaşi fotografie, etichetând-o drept o activistă din Zambia pe nume Natasha Mwansa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici