O bunicuţă din Marea Britanie, premiată de BBC pentru cercetări în domeniul melcilor

O bunicuţă din oraşul britanic Devon a fost desemnată "cercetătorul-amator al anului" de postul BBC pentru cercetările ei despre sistemul de orientare al melcilor.

14 afișări
Imaginea articolului O bunicuţă din Marea Britanie, premiată de BBC pentru cercetări în domeniul melcilor

O bunicuţă din Marea Britanie, premiată de BBC pentru cercetări în domeniul melcilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ruth Brooks, în vârstă de 69 de ani, a descoperit cu ajutorul unor experimente efectuate în propria grădină şi în parcul din jurul unui campus universitar din apropiere, că melcii sunt capabili să îşi regăsească locurile de "păşunat" preferate cu o acurateţe de "până la 30 de metri".

Intervievată în cadrul emisiunii "Material world" difuzată de postul Radio 4, care a premiat-o dintre 10 candidaţi selecţionaţi, Ruth Brooks s-a declarat uimită "de numărul foarte mic de cercetări ştiinţifice publicate pe plan mondial" care vizează sistemul de orientare al melcilor.

După cunoştinţa ei, doar două studii au fost efectuate în acest domeniu - primul în Suedia, în 1950, iar cel de-al doilea în Statele Unite, în 1975.

În cadrul experimentelor ei, "cercetătoarea" britanică a făcut schimb de melci cu vecina ei, vopsindu-i în culori diferite pentru a monitoriza mai uşor traseul acestora şi pentru a calcula astfel distanţele parcurse.

După ce parcurg o distanţă de 30 de metri, melcii par să devină puţin "pierduţi", a declarat Ruth Brooks, care a precizat însă că îşi va continua investigaţiile în acest domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici