O cadă de baie romană din secolul al II-lea, descoperită la un anticar din Barcelona

O cadă de baie din marmură, datând din secolul al II-lea, din epoca împăratului Hadrian, furată la Roma în 2005, a fost descoperită din întâmplare la un anticar din Barcelona, Spania, potrivit poliţiei spaniole.

23 afișări

Piesa impozantă cu formă ovală, cu basoreliefuri cu lei şi figuri umane, era depozitată de mai multe luni la acest anticar când a fost identificată, din întâmplare, de carabinierii italieni specializaţi în traficul de obiecte de artă, care se găseau la Barcelona cu un alt scop.

Anticarul catalan, care a cumpărat cada de baie în 2005, pentru suma de 3.000 de euro, de la un alt comerciant, a scos-o la vânzare pentru 6.000 de euro, crezând că este vorba de o copie modernă a unei antichităţi.

Însă cada de baie, care cântăreşte o jumătate de tonă, este o piesă autentică evaluată la suma de 300.000 de euro, care a fost furată în 2005 din grădina unei vile romane.

În lume mai există o singură piesă identică cu această cadă, expusă la Muzeul Vaticanului. Poliţiştii cred că piesa romană a ajuns în Spania pe mare, ascunsă într-un container.

Cada a fost restituită marţi autorităţilor italiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici