O carte cu coperte din piele umană, veche de 400 de ani, scoasă la licitaţie

O carte ale cărei coperte sunt acoperite cu piele umană, despre care se presupune că a fost prelevată de pe cadavrul unuia dintre membrii conspiraţiei Gunpowder, publicată în 1606, va fi scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate la Doncaster, Marea Britanie, informează sky.com.

22 afișări
Imaginea articolului O carte cu coperte din piele umană, veche de 400 de ani, scoasă la licitaţie

Foto www.sky.com

Potrivit sursei citate, se crede că pielea utilizată pentru îmbrăcarea copertelor cărţii a fost prelevată de pe cadavrul unuia dintre membrii conspiraţiei Gunpowder (Powder Treason).

În 1605, un grup de catolici englezi a pus la cale asasinarea regelui James I al Angliei şi al VI-lea al Scoţiei, a familiei acestuia şi a majorităţii aristocraţiei protestante. Grupul a plănuit să facă acest lucru printr-un singur atac cu explozibili asupra Parlamentului britanic, pe 5 noiembrie 1605. Conspiratorii aveau de gând, de asemenea, să răpească toţi copiii regelui, care nu se aflau în clădirea Parlamentului, şi să stârnească o revoltă.

Gunpowder Plot a fost unul dintre numeroasele comploturi nereuşite împotriva regelui James I şi a fost urmat de Main Plot şi Bye Plot, în 1603.

Pe coperta cărţii, intitulată "A True And Perfect Relation Of The Whole Proceedings Against The Late Most Barbarous Traitors, Garnet A Jesuit And His Confederates" şi care prezintă sfârşitul conspiratorilor, se poate vedea obrazul unei fantome, dacă este privită dintr-un anumit unghi.

Cartea a fost publicată în 1606, la câteva luni după ce preotul iezuit Henry Garnet a fost capturat şi executat pentru rolul său în complot.

Proprietarul cărţii, care a ţinut să rămână anonim, a declarat că şi-ar dori ca acest obiect rar şi bizar să intre în posesia unui muzeu pentru a fi văzut de multă lume. El crede că semnele de pe piele au fost provocate de torturi. Pe copertă se poate citi o inscripţie în limba latină, "penitenţa severă pedepseşte carnea", care vrea să arate oamenilor ce s-a întâmplat cu victima.

În muzeele lumii există câteva alte cărţi ale căror coperte sunt acoperite cu piele umană. Practica se numeşte chiar legarea cărţilor în piele de om (legătorie antropodermică).

Această practică s-a mai utilizat de asemenea şi în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, când rechizitoriile proceselor de crimă erau legate în pielea asasinului.

Sid Wilkinson, reprezentantul casei Wilkinson's Auctioneers din Doncaster, a declarat că pielea umană veche este moale "şi îţi dă o senzaţie bizară la atingere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici