O carte recent publicată denunţă "crimele de război" ale administraţiei Bush

Statele Unite au încălcat Convenţia de la Geneva, utilizând tortura în "războiul împotriva terorismului", astfel încât administraţia preşedintelui George W. Bush ar putea fi judecată pentru crime de război, denunţă o carte publicată în această săptămână.

31 afișări
Imaginea articolului O carte recent publicată denunţă "crimele de război" ale administraţiei Bush

Preşedintele SUA, George W. Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cartea, care citează un raport al Crucii Roşii (CICR), a fost scrisă de jurnalista Jane Mayer, specialistă în informaţii şi contraterorism în cadrul publicaţiei săptămânale americane The New Yorker.

Cartea de 392 de pagini, publicată în această săptămână în Statele Unite şi intitulată "Faţa ascunsă", explică "modul în care războiul împotriva terorismului s-a transformat într-un război împotriva idealurilor Statelor Unite".

Potrivit cărţii, Crucea Roşie a redactat un raport, după ce a vizitat 14 deţinuţi bănuiţi de terorism, pe care l-a remis în 2007 CIA.

Cartea citează cazul lui Abu Zubayda, cel mai important membru al-Qaida. Potrivit jurnalistei, Crucea Roşie "a descris regimul la care a fost supus, şi anume cel al torturii".

Crucea Roşie a "avertizat că acest abuz constituie o crimă de război, care plasează cei mai importanţi oficiali din administraţia Statelor Unite în situaţia de a putea fi judecaţi, au declarat surse apropiate raportului", scrie Mayer.

CIA a recunoscut că Abu Zubayda a fost supus tehnicii de "simulare a înecului".

Potrivit cărţii, în închisorile de la Guantanamo (Cuba), Abu Ghraib din Irak, cele din Afganistan sau din alte ţări, inclusiv din Europa, Statele Unite au încarcerat ilegal şi în lipsa unor acuzaţii, mii de persoane, uneori nevinovate, torturându-le sau dispunând să fie torturate, creând un fel de gulag.

Printre oficialii de rang înalt vizaţi de Mayer se numără vicepreşedintele Dick Cheney, pe care jurnalista îl prezintă ca fiind transformat de atentatele din septembrie 2001 şi capabil să obţină totul de la George W. Bush.

"Pentru a înţelege răspunsul autodistructiv al administraţiei Bush la 11 septembrie, trebuie să privim în direcţia lui Dick Cheney, expert în apocalipsă şi partizan fără complexe al extinderii puterii prezidenţiale", scrie Jane Mayer.

"Pentru prima dată în istoria lor, Statele Unite au format funcţionari care să le tortureze prizonierii, făcând din tortură o lege", adaugă ea.

Jurnalista subliiază că Statele Unite au devenit prima ţară care a justificat încălcările Convenţiei de la Geneva, semnată după cel de-al doilea război mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici