O coliziune între doi asteroizi uriaşi ar putea sta la originea dispariţiei dinozaurilor

Cercetătorii cred că dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, a fost provocată de o coliziune între două roci uriaşe, care s-a produs în centura de asteroizi cu 100 de milioane de ani înainte, potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature, transmite AFP.

42 afișări
Imaginea articolului O coliziune între doi asteroizi uriaşi ar putea sta la originea dispariţiei dinozaurilor

O coliziune între doi asteroizi uriaşi ar putea sta la originea dispariţiei dinozaurilor

În urma coliziunii, din cei doi asteroizi, fiecare cu un diametru de câteva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, iar unul dintre acestea a căzut pe Pământ, în urmă cu 65 de milioane de ani, provocând o schimbare bruscă de climă şi, totodată, dispariţia dinozaurilor.

Dispariţia dinozaurilor este, în general, explicată prin căderea unei bucăţi de cometă sau de meteorit în zona craterului Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri, situat în Mexic. Alte fragmente desprinse din meteoriţi ar fi ajuns pe Lună, Venus şi Marte, mai spun autorii acestui studiu, cercetătorii William Bottke, David Vokrouhlicky şi David Nesvorny, de la Institutul de cercetări din Colorado şi Universitatea Charles din Praga.

Specialiştii au pus la punct un sistem de simulare pe calculator pentru a explica originea acestei coliziuni, după ce au studiat un asteroid numit (298) Baptistina, care se află pe aceeaşi orbită cu un grup de roci mai mici. Cercetătorii au stabilit că aceste elemente diferite provin din acelaşi asteroid uriaş, care a avut un diametru de 170 de kilometri. În urmă cu 160 de milioane de ani, acest asteroid s-a lovit de un altul, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri, iar din cei doi asteroizi s-au desprins numeroase fragmente, dintre care unele cu diametrul de peste zece kilometri.

În urmă cu 65 de milioane de ani, unul dintre aceste fragmnente a lovit Pământul, formând craterul Chicxulub şi ridicând nori de praf, care au provocat apariţia unei ierni lungi, căreia nu i-au supravieţuit unele specii, printre care şi dinozaurii.

Cercetătorii au constatat că printre sedimentele descoperite în crater se numără urme de condrit carbonat, un mineral existent numai în compoziţia unor meteoriţi. Cercetătorii cred, de asemenea, că există peste 90% probabilităţi ca fragmentul de meteorit să provină din familia Baptistina.

Există, de asemenea, probabilitatea ca un asteroid din aceeaşi familie să fi lovit Luna, în urmă cu 108 milioane de ani, formând craterul Tycho, cu diametrul de 85 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici