O copie rară a Magna Carta, vândută pentru 21,3 milioane de dolari

O copie rară a Magna Carta, veche de 710 ani, a fost vândută pentru suma de 21,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată, marţi, de casa Sotheby's la New York.

1 afișare
Imaginea articolului O copie rară a Magna Carta, vândută pentru 21,3 milioane de dolari

O copie rară a Magna Carta, vândută la licitaţie pentru 21,3 milioane de dolari

Documentul, evaluat de specialişti la suma de 30 de milioane de dolari, a fost cumpărat de David Rubenstein, un avocat din Washington.

"Am făcut tot ceea ce se putea pentru ca Arhivele naţionale să poată păstra acest document. Exemplarul se află doar temporar în custodia mea", a declarat Rubenstein.

Exemplarul scos la licitaţie, care a fost păstrat la Arhivele naţionale americane de la Washington din 1988, este una din cele două copii ale Magna Carta păstrate în afara graniţelor Marii Britanii. Cealaltă copie, care datează tot din 1297, aparţine guvernului australian. Sotheby's a indicat că în lume există mai puţin de 20 de copii ale acestui document.

Magna Carta Libertatum - Marea Cartă a Libertăţilor - este un document emis în 1215 în Anglia, în timpul domniei regelui Ioan fără Ţară. Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui, eliminarea abuzurilor comise de acesta şi/ sau de reprezentanţii săi, precum şi garantarea unui număr de drepturi pentru toţi cetăţenii englezi.

Constituţia americană cuprinde idei şi fraze extrase din acest document.

Magna Carta a fost ratificată şi modificată de fiecare monarh care i-a succedat regelui Ioan. A fost adoptată ca lege de parlamentul britanic în 1297, când a fost modificată de regele Edward I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici