O fotografie a lui Marilyn Monroe, vândută la preţul record de 146.500 de dolari

O fotografie a lui Marilyn Monroe, realizată de Bert Stern, şi o serie de nuduri realizate de fotograful Helmut Newton au fost vândute la un preţ record, miercuri, la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York.

63 afișări
Imaginea articolului O fotografie a lui Marilyn Monroe, vândută la preţul record de 146.500 de dolari

O fotografie a lui Marilyn Monroe, vândută la preţul record de 146.500 de dolari

Fotografia lui Helmut Newton, intitulată "Sie Kommen, (Naked and Dressed), Paris, 1981", a fost vândută pentru suma de 662.500 de dolari, doborând vechiul record deţinut de o fotografie a lui, stabilit în 2007 - 380.725 de dolari. În acelaşi timp, instantaneul realizat de Stern, intitulată "The Last Sitting", ultima fotografie a lui Marilyn Monroe înainte de tragica ei dispariţie, a fost vândută pentru suma de 146.500 de dolari, doborând vechiul lui record, de 63.000 de dolari (1994).

Ambele instantanee au făcut parte din lotul denumit "Constantiner Collection", care a inclus cea mai mare colecţie de fotografii ale celebrei Marilyn Monroe ce au fost scoase la licitaţie, însumând peste 100 de imagini. "Constantiner Collection" a fost vândută pentru 7,7 milioane de dolari, aceasta fiind cea mai mare sumă obţinută în istorie pentru un lot de fotografii dedicat unei singure personalităţi, au declarat reprezentanţii casei Christie's.

"Acest rezultat confirmă statutul deţinut de Helmut Newton, considerat cel mai mare maestru al fotografiei din secolul al XX-lea, şi, desigur, faptul că atracţia magică exercitată de Marilyn Monroe sfidează graniţele timpului", a declarat Philippe Garner, şeful departamentului internaţional de fotografie din cadrul casei Christie's.

Leon şi Michael Constantiner au început să cumpere fotografii ale legendelor din lumea modei, filmului şi a muzicii la începutul anilor '90. Colecţia lor include lucrări ale fotografilor William Klein, Herb Ritts, Irving Penn şi o serie de fotografii realizate de Newton, printre care se numără câteva nuduri în mărime naturală, estimate la preţul de 600.000 de dolari.

Multe dintre aceste imagini sunt deja binecunoscute. Ele au apărut în mass-media şi definesc perioada de după război, a declarat Garner. Ele contrastează cu fotografiile contemporane, care sunt realizate pentru galeriile de artă şi pentru muzee, şi nu pentru ziare sau reviste.

Începând cu noul mileniu, fotografia digitală a început să domine vechile tehnici de fotografiere, bazate pe procesele chimice. Din acest motiv, orice fotografie clasică disponibilă la ora actuală pe piaţa artistică este considerată "o mică parte din istorie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici