O primă ediţie a "Bilbo the Hobbit", vândută pentru 60.000 de lire sterline

Un exemplar datând din 1937 din prima ediţie a romanului "Bilbo the Hobbit" de John Ronald Reuel Tolkien, autorul trilogiei "Stăpânul inelelor", a fost vândut pentru suma de 60.000 de lire sterline (77.000 de euro), la o licitaţie organizată de casa Bonhams la Londra.

32 afișări
Imaginea articolului O primă ediţie a "Bilbo the Hobbit", vândută pentru 60.000 de lire sterline

O primă ediţie a "Bilbo the Hobbit", vândută pentru 60.000 de lire sterline (Imagine: www.tolkienlibrary.com)

Cartea, dedicată de autor prietenei sale Elaine Griffiths, stabileşte un nou record pentru un exemplar al acestei ediţii, a indicat casa de licitaţii într-un comunicat. La aceeaşi licitaţie a mai fost vândut un exemplar al primei ediţii într-o limbă străină a romanului, lansată în Suedia, în 1947. Exemplarul, evaluat la o sumă cuprinsă între 400 şi 800 de lire sterline, a fost adjudecat contra sumei de 1.560 de lire sterline (2.000 de euro).

Acţiunea romanului "The Hobbit. There and Back Again" este anterioară celei din trilogia "Stăpânul inelelor". Iniţial, autorul a scris acest roman pentru copiii săi, însă prietena sa Elaine l-a trimis unei edituri, care a văzut imediat potenţialul scriitorului de literatură fantastică.

Cartea a cunoscut un imens succes. Primele 1.500 de exemplare ale romanului s-au vândut în doar câteva luni. De atunci, cartea s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare.

"Bilbo le Hobbit" prezintă o parte din lumea din "Stăpânul inelelor", mai ales Tărâmul de Mijloc. Pe când scria acest roman, J.R.R. Tolkien nu se gândea însă la o trilogie şi doar sub presiunea cititorilor săi a scris continuarea.

În noiembrie 2007, studiourile MGM au anunţat că vor produce o adaptare a romanului "Bilbo the Hobbit", în două noi lungmetraje. Primul film se doreşte a fi o adaptare a celebrului roman scris în 1937, în timp ce al doilea ar fi o adaptare a unor diverse lucrări şi note ale lui Tolkien, şi ar face legătura dintre povestea hobbit-ului Bilbo şi trilogia "Stăpânul inelelor", publicată în perioada 1954 - 1955.

Ca şi în cazul trilogiei "Stăpânul inelelor", cele două filme vor fi turnate în acelaşi timp, dar vor fi lansate separat pe marile ecrane. Filmările vor începe în 2009, lansările fiind programate pentru 2010 şi 2011.

Stăpânul inelelor: Frăţia inelului



Stăpânul inelelor: Cele două turnuri



Stăpânul inelelor: Întoarcerea Regelui

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici