O rochie Yves Saint Laurent, vândută la licitaţie cu aproape 119.000 de euro - FOTO

Vânzarea la licitaţie a uneia dintre cele mai importante colecţii private de haute-couture şi de prêt-à-porter din ultimul sfert al secolului al XX-lea a debutat luni, la Hôtel Drouot din Paris, unde o rochie creată de Yves Saint Laurent a fost adjudecată cu aproape 119.000 de euro.

511 afișări
Imaginea articolului O rochie Yves Saint Laurent, vândută la licitaţie cu aproape 119.000 de euro - FOTO

O rochie Yves Saint Laurent, vândută la licitaţie cu aproape 119.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această colecţie a aparţinut lui Danielle Luquet de Saint Germain, fost manechin şi muză a creatorului Yves Saint Laurent. În total, 12.000 de obiecte, articole vestimentare şi accesorii, create de Yves Saint Laurent, Claude Montana, Azzedine Alaia, Paco Rabanne, Thierry Mugler şi Christian Lacroix, vor fi scoase la vânzare, în cadrul mai multor licitaţii.

Peste 300 de loturi sunt propuse la vânzare luni. Printre ele s-a aflat şi o rochie lungă creată de Yves Saint Laurent, din muselină neagră transparentă la nivelul bustului, ornată cu pene de struţ în partea inferioară.

Estimată între 13.000 de euro şi 15.000 de euro, această rochie a fost vândută cu 118.750 de euro (taxe incluse).

Rochia a fost creată în 1968, după măsurile corporale ale manechinului Danielle Luquet de Saint Germain.

"Yves Saint Laurent a creat-o după măsurile mele. Inspiraţia îi venea în funcţie de fiecare manechin. El creea ceea ce fiecare fată îl inspira", a declarat Danielle Luquet de Saint Germain. Celebrul model francez a prezentat această rochie cu sânii goi şi îşi aminteşte şi acum de "uimirea presei din lumea întreagă".

Danielle Luquet de Saint Germain, care locuieşte la Geneva, nu a asistat la licitaţia de luni. "Este prea dureros (...) Mi se rupe inima când văd aceste rochii plecând una după alta", a adăugat ea.

"Această colecţie reprezintă chintesenţa vieţii mele. Ea vorbeşte despre debutul meu", la 20 de ani, la Yves Saint Laurent, despre Claude Montana, pe care îl consideră cel mai bun prieten al ei.

Rochiile i-au fost oferite de creatorii de modă care o plăteau adeseori în articole vestimentare şi de soţul ei. "Am păstrat tot ce consideram semnificativ, ca o bază de referinţă pentru aceia care iubesc moda (...) Nimic nu s-a demodat. Totul a rămas atât de frumos".

"Însă a trebuit să mă despart de ele. Era o pasiune prea acaparantă şi prea costisitoare. Nu mai am forţa de a mă ocupa de ea", a explicat modelul francez.

Comisarul licitaţiei, Georges Delettrez, consideră că această colecţie este una excepţională. "A aparţinut uneia dintre cele mai elegante femei din lume. Starea de conservare a rochiilor este absolut impecabilă. Fiecare rochie este protejată cu o husă din hârtie de mătase".

Numeroase muzee din lumea întreagă, dar şi câţiva colecţionari importanţi, s-au arătat deja foarte interesaţi de această licitaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici