O scrisoare codată a lui Napoleon I, vândută la licitaţie pentru sute de mii de euro

O scrisoare codată, în care Napoleon I spunea că va "arunca Kremlinul în aer", a fost vândută cu 187.500 de euro, la o licitaţie organizată duminică în oraşul Fontainebleau, de casa Osenat, în cadrul căreia suma cea mai mare a fost obţinută de un manuscris vândut cu 375.000 de euro.

182 afișări
Imaginea articolului O scrisoare codată a lui Napoleon I, vândută la licitaţie pentru sute de mii de euro

O scrisoare codată a lui Napoleon I, vândută la licitaţie pentru sute de mii de euro (Imagine: osenat.fr)

Estimată la o sumă cuprinsă între 10.000 de euro şi 15.000 de euro, scrisoarea codată a stârnit un interes uriaş în rândul colecţionarilor din lumea întreagă, mai ales din Rusia, însă a fost achiziţionată în cele din urmă de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor din Paris.

"Voi arunca Kremlinul în aer, pe 22 octombrie, la ora 03.00 dimineaţa", scria Napoleon în această scrisoare, datată 20 octombrie 1812, în timpul campaniei sale din Rusia.

Semnată "Nap" şi adresată ministrului său de Externe Hugues-Bernard Maret, scrisoarea a fost redactată în timp ce împăratul francez tocmai pleca din Moscova în ruine pentru a se replia în împrejurimile oraşului.

În această scrisoare, împăratul francez i-a cerut ministrului său, care se afla la Vilnius, să adune alimente şi să îi aducă mai mulţi cai.

"Cavaleria mea a rămas pe jos şi ne mor mulţi cai", spunea Napoleon I. Frigul necruţător din Siberia s-a abătut asupra Moscovei, iar animalele nu rezistau la acele temperaturi.

Ordinul de distrugere a Kremlinului va fi executat ulterior de mareşalul Mortier, care a aruncat în aer turnurile Palatului, dar acestea au fost rapid reconstruite, de o manieră identică.

Totuşi, un alt document, ultimul manuscris, aflat încă într-o colecţie privată, dictat de împăratul Napoleon I pe insula Sfânta Elena, este obiectul care a atins duminică preţul cel mai mare. Estimat între 60.000 de euro şi 80.000 de euro, manuscrisul a fost achiziţionat pentru suma record de 375.000 de euro, tot de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor.

"Este un record mondial pentru un manuscris al lui Napoleon I", au precizat reprezentanţii casei de licitaţii Osenat.

Manuscrisul, provenind din arhivele generalului Henri Gatien Bertrand, conţinea un text intitulat "Essai sur la fortification de campagne", dictat şi adnotat de Napoleon I, în timpul exilului său de pe insula Sfânta Elena, în care împăratul căzut în dizgraţie revine asupra campaniei sale din Rusia şi îşi justifică acţiunile. Manuscrisul are peste 310 de pagini ilustrate şi 44 de desene.

"Nu trebuie să se numească «retragere», întrucât armata a fost victorioasă", spunea Napoleon I, agasat de criticile formulate de generalul Joseph Rogniat în volumul său "Considérations sur l'art de la guerre", apărut în 1816.

Printre celelalte obiecte vândute duminică se numără o pereche de paturi duble aparţinând generalului Bonaparte şi soţiei sale Joséphine, vândute cu 62.500 de euro, şi patru scaune în forma unor tobe militare, provenind din reşedinţa viitorului cuplu imperial, vândute cu 8.250 de euro.

Placheta cu Marea Cruce a Împăratului Napoleon I a fost achiziţionată cu 40.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici