O sculptură a lui Iisus reprezentat ca un câine, expusă în Suedia

Un artist suedez a expus marţi o sculptură a unui Iisus reprezentat ca un câine dotat cu un organ sexual supradimensionat cu scopul de a continua dezbaterile asupra religiei şi a libertăţii de expresie, stârnite de publicarea unei caricaturi a profetului Mahomed, transmite AFP.

4 afișări

Câinele, vopsit în culoarea albă, "are un organ sexual supradimensionat", iar capul, acoperit de o coroană de spini, este pătat de sânge, potrivit agenţiei de presă TT.

Sculptura a fost instalată într-un sens giratoriu din Skaanes Fagerhult, un oraş din sudul Suediei. După câteva ore, însă, sculptura a dispărut.

"L-am numit «câinele excitat sexual din sensul giratoriu» (...) Vreau ca Biserica să nu mai considere societatea şi sufletele slabe drept nişte idioţi", a spus autorul sculpturii, Stig Ramsing, într-un interviu pentru cotidianul local Helsingborgs Dagblad.

În Suedia, expunerea "sălbatică" în sensurile giratorii a sculpturilor reprezentând câini este o formă de artă care se practică de aproape doi ani.

"Vreau să continui polemica stârnită de Lars Vilks şi să lansez o discuţie raţională despre religie", a declarat artistul în vârstă de 59 de ani.

Lars Vilks este autorul unei caricaturi a profetului Mahomed cu un corp de câine, care a fost difuzată în presa suedeză în această vară şi care a stârnit o aprigă polemică în ţară şi în străinătate.

În Suedia au fost organizate manifestaţii de protest. Egipt, Iran şi Pakistan au protestat pe cale diplomatică, iar Vilks şi redactorul-şef al jurnalului care a publicat caricatura au primit ameninţări cu moartea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici