O stea neutronică masivă a fost observată de astronomi. Obiectul misterios sfidează teoriile astronomice

  • O stea neutronică "supraponderală" a fost observată de astronomi, care spun că obiectul misterios sfidează teoriile astronomice.
  • Explozia de raze gamma produsă de stele care se ciocnesc a făcut loc, în mod neaşteptat, la observarea, timp de o zi, a unui corp hipermasiv.
13107 afișări
Imaginea articolului O stea neutronică masivă a fost observată de astronomi. Obiectul misterios sfidează teoriile astronomice

Sursa foto: Twitter

Steaua hipermasivă a fost produsă prin fuziunea a două stele neutronice mai mici. În mod normal, astfel de coliziuni au ca rezultat stele de neutroni atât de masive încât se prăbuşesc aproape instantaneu într-o gaură neagră, sub influenţa propriei lor gravitaţii. Dar cele mai recente observaţii au arătat că steaua monstruoasă a stat la vedere mai mult de o zi înainte de a dispărea din peisaj.
 
„O stea neutronică atât de masivă şi cu o speranţă de viaţă atât de lungă nu este în mod normal considerată posibilă", a declarat Dr. Nuria Jordana-Mitjans, astronom la Universitatea din Bath. „Este un mister de ce aceasta a avut o durată de viaţă atât de lungă".
 
Observaţiile ridică, de asemenea, întrebări cu privire la sursa flash-urilor incredibil de energetice, cunoscute sub numele de explozii scurte de raze gamma (GRB), care însoţesc fuziunile stelelor neutronice. Se presupunea în general că aceste explozii, cele mai energetice evenimente din univers de la Big Bang încoace, sunt lansate de la polii găurii negre nou formate. Însă, în acest caz, explozia de raze gamma observată trebuie să fi emanat chiar de la steaua neutronică, ceea ce sugerează că a fost în joc un proces complet diferit.
 
Stelele neutronice sunt cele mai mici şi mai dense stele existente, ocupând un punct intermediar între stelele convenţionale şi găurile negre. Acestea au o lăţime de aproximativ 12 mile şi sunt atât de dense încât o linguriţă de material ar avea o masă de 1 miliard de tone. Ele au o crustă netedă de neutroni puri, de 10 miliarde de ori mai puternică decât oţelul, potrivit The Guardian.
 
Sunt nişte obiecte exotice atât de ciudate", a declarat profesorul Carole Mundell, astronom la Universitatea din Bath şi co-autor al studiului. „Nu putem aduna acest material şi să-l aducem în laboratorul nostru, aşa că singurul mod în care îl putem studia este atunci când fac ceva pe cer pe care îl putem observa”.
 
În acest caz, a spus Mundell, ceva pare să fi împiedicat steaua neutronică "să observe cât de masivă este". O posibilitate este că steaua se rotea atât de repede şi cu câmpuri magnetice atât de imense încât colapsul său a fost întârziat, ceva asemănător cu modul în care apa rămâne în interiorul unei găleţi înclinate dacă este învârtită suficient de repede.
 
Aceasta este prima privire directă pe care o avem asupra unei stele neutronice hipermasive în rotaţie în natură", a declarat Mundell. „Bănuiala mea este că vom găsi mai multe astfel de stele".
 
Observaţiile neaşteptate au fost făcute cu ajutorul Observatorului orbital Neil Gehrels Swift al Nasa, care a detectat explozia iniţială de raze gamma provenind dintr-o galaxie aflată la aproximativ 10,6 miliarde de ani lumină distanţă. Un observator robotizat, Telescopul Liverpool, situat în Insulele Canare, s-a rotit apoi automat pentru a vedea urmările fuziunii. Aceste observaţii au scos la iveală semnături revelatoare ale unei stele neutronice puternic magnetizate şi care se roteşte rapid.
 
Acest lucru sugerează că steaua neutronică a lansat ea însăşi explozia de raze gamma, şi nu că aceasta a avut loc după colapsul gravitaţional al acesteia. Până acum, secvenţa exactă a evenimentelor a fost greu de înţeles.
 
Stefano Covino, un astronom de la Observatorul Astronomic Brera din Milano, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Echipa a găsit dovezi ale existenţei unei stele neutronice hipermasive meta-stabile, ceea ce reprezintă o descoperire cu adevărat importantă”.
 
El a spus că lucrarea ar putea oferi noi informaţii despre structura interioară a stelelor neutronice, despre care se presupune că au un nucleu de materie exotică, deşi nu se cunoaşte forma exactă pe care o ia aceasta.
 
Descoperirile sunt publicate în Astrophysical Journal.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici