- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (10.12.2024, 11:37)
- Iulia Kelt
Oamenii de ştiinţă au creat un robot controlat de o ciupercă şi l-au făcut să se mişte
- Cercetătorii au creat un robot controlat de o ciupercă comestibilă.
- Experimentul explororează interacţiunea dintre organisme vii şi tehnologie, scrie Science Alert, care citează Science Robotics.
Urmărește
447 afișări
Sursa foto: X
O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell şi Universitatea din Florenţa a reuşit să conecteze un robot la o ciupercă comestibilă, Pleurotus eryngii (ciuperca rege).
Experimentul a demonstrat că activitatea electrofiziologică a ciupercii poate fi tradusă în comenzi mecanice, permiţându-i robotului să răspundă stimulilor din mediu. Prin integrarea miceliului ciupercii în circuitele electronice ale robotului, cercetătorii au transformat semnalele produse de fungi, declanşate de factori precum lumina UV, în mişcări mecanice controlate.
Robotul a fost testat în două configuraţii: un dispozitiv cu cinci membre flexibile şi un vehicul cu patru roţi. În ambele cazuri, echipa a demonstrat că semnalele naturale ale miceliului pot fi interpretate şi chiar suprimate pentru a atinge obiective programate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
„Acest proiect nu este doar despre controlul unui robot”, a explicat Anand Mishra, biorobotician la Cornell. „Este despre crearea unei conexiuni reale cu un sistem viu, care ne permite să înţelegem semnalele şi răspunsurile acestuia”, a mai spus ea.
Astfel de sisteme ar putea avea aplicaţii practice, precum monitorizarea şi ajustarea condiţiilor de sol sau detectarea poluanţilor. Experimentul deschide calea pentru utilizarea fungilor în tehnologiile biohibride, arătând că pot fi integraţi cu succes în dispozitive capabile să reacţioneze la mediu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe