Obama l-a făcut pe Kanye West "măgar"

Un comentariu făcut de preşedintele american Barack Obama despre rapperul Kanye West a stârnit dezbateri despre standardele jurnalismului din epoca Twitter, informează accesshollywood.com.

112 afișări
Imaginea articolului Obama l-a făcut pe Kanye West "măgar"

Obama l-a făcut pe Kanye West "măgar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ABC News consideră că angajaţii postului au greşit atunci când au scris pe paginile lor de Twitter faptul că Barack Obama l-a făcut "măgar" pe rapperul Kanye West, referindu-se la felul în care acesta a tratat-o pe cântăreaţa Taylor Swift în timpul galei MTV Video Music Awards.

ABC News a explicat că o parte dintre angajaţii trustului au auzit o conversaţie privată între preşedintele american şi corespondentul postului CNBC la Casa Albă, jurnalistul John Harwood, despre care nu şi-au dat seama că ar trebui să rămână privată.

ABC News a adresat scuze oficiale atât Casei Albe, cât şi postului CNBC.

John Harwood se afla alături de preşedintele american pentru a înregistra un interviu, după apariţia acestuia, luni, pe Wall Street.

Deşi sunt posturi concurente, CNBC şi ABC împart aceeaşi reţea de cablu de fibre optice, pentru a face economii, iar în acest fel o parte dintre angajaţii ABC au putut să audă interviul cu preşedintele american.

Atenţia lor s-a îndreptat către un incident provocat de Kanye West, criticat de toată presa internaţională: rapperul american a întrerupt discursul lui Taylor Swift în timpul galei MTV Video Music Awards, desfăşurată duminică, declarând că Beyonce ar fi meritat premiul primit de tânăra artistă.

În timpul unei discuţii informale, înainte de începerea interviului, preşedintele Obama a fost întrebat dacă fiicele sale au fost deranjate de faptul că rapperul Kanye West a "furat" momentul de glorie al cântăreţei Taylor Swift, întrerupând-o în timpul discursului de primire a trofeului.

"Am considerat că a fost ceva complet nepotrivit", a declarat Barack Obama. "Ce căuta el acolo? Tânăra cântăreaţă pare să fie o persoană atât de drăguţă. Îşi primea premiul. Ce căuta el acolo?".

O persoană din apropiere a întrebat: "De ce ar face asta?"

"E un măgar", a replicat Barack Obama, stârnind râsul interlocutorilor.

Preşedintele american a realizat destul de repede că a mers totuşi prea departe şi le-a cerut persoanelor de faţă, pe un ton jovial, să păstreze secretul asupra acestei fraze pe care a rostit-o: "Mai slăbiţi-l puţin pe preşedinte. Am multe alte lucruri importante de care trebuie să mă ocup acum".

Angajaţii postului ABC au început imediat să schimbe email-uri între ei, comentând declaraţiile preşedintelui Obama, a explicat Jeffrey Schneider, purtătorul de cuvânt al postului ABC. Înainte ca orice informaţie să fie difuzată de ABC sau pe site-urile internet, cel puţin trei angajaţi ai postului s-au grăbit să se conecteze pe Twitter, pentru a lansa în eter această informaţie.

Unul dintre aceştia a fost Terry Moran, un fost corespondent la Casa Albă. El s-a conectat pe Twitter şi a scris: "Preş. Obama tocmai l-a făcut pe Kanye West «măgar» pentru ieşirea lui din timpul galei VMA, când a câştigat Taylor Swift".

Când directorii ABC News au aflat ce au făcut angajaţii lor, aceştia au şters mesajele de pe Twitter, la o oră după ce le-au postat, a explicat Schneider. Însă informaţia fusese deja făcută publică.

Harwood a spus că nu a existat o înţelegere explicită cu preşedintele american în ceea ce priveşte caracterul neoficial al comentariilor sale despre West.

Însă în tradiţia posturilor de televiziune, discuţiile purtate înainte de înregistrarea unui interviu sunt considerate "off the record", până la începerea interviului formal.

Harwood a declarat că nu are de gând să discute despre ceea ce a declarat preşedintele înainte de începerea interviului lor şi că nu intenţionează să facă acest lucru pe postul CNBC.

El a spus că era conştient de faptul că altcineva, din afara postului CNBC, a ascultat conversaţia lui cu preşedintele Obama.

"E unul dintre acele lucruri nefericite care se întâmplă uneori. Cred, însă, că a fost vorba de o greşeală onestă", a adăugat Harwood.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a comentat aceste informaţii până la ora publicării lor.

Twitter, un serviciu de microblogging folosit pe scară largă de reporterii care doresc să le spună oamenilor ceea ce au aflat, exact imediat după momentul în care au aflat acele informaţii, este folosit tot mai mult de instituţiile media, a explicat Richard Wald, fost preşedinte executiv al ABC News şi profesor la Universitatea Columbia.

"Trebuie să revenim la acea practică prin care jurnalistul trebuie să verifice o informaţie înainte de a o publica", a explicat Richard Wald.

"Politicile pot fi uneori foarte cuprinzătoare, însă ele pot să nu fie adecvate tehnologiei de care dispune instituţia de presă".

Politicienii, trădaţi de "microfonul pornit"

Preşedintele Ronald Reagan, în timp ce aştepta să ţină un discurs în 1984, a glumit spunând că a "exilat" Uniunea Sovietică şi că "bombardamentele vor începe în cinci minute".

În timpul campaniei prezidenţiale din anul 2000, George W. Bush s-a întors către colegul său Dick Cheney, arătându-l pe un reporter al revistei The New York Times şi folosind o remarcă obscenă pentru a-l descrie.

"Dacă eşti acolo, în faţa unui microfon pornit, nu te mai poţi aştepta la un nivel rezonabil de intimitate", consideră Kelly McBride, expert în etica jurnalismului de la Poynter Institute.

"Dacă eşti guvernator sau preşedinte, cunoşti acest lucru".

Ea se întreabă dacă instituţiile media ar trebui să mai accepte interviuri "off the record" cu preşedintele ţării.

Ţinând cont de textele scrise de ceilalţi utilizatori pe Twitter, după intervenţia lui Kanye West, opinia preşedintelui Obama despre rapperul american nu este minoritară.

"Când preşedintele a spus că rapperul Kanye West este un «măgar», aceasta a fost o informaţie perfectă pentru un tweet (mesaj pe Twitter - n.r.). De fapt, avea formatul ideal. Poţi să îl scrii în 140 de caractere. Nu prea mai e nimic altceva de spus", a concluzionat aceeaşi sursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici