Obiecte ale lui Mahatma Gandhi, vândute cu 1,8 milioane de dolari

Obiecte personale care au aparţinut lui Mahatma Gandhi, printre care s-au numărat o pereche de ochelari, sandalele din piele şi un ceas de buzunar, au fost cumpărate de un magnat indian, pentru suma de 1,8 milioane de dolari, la o licitaţie care a avut loc joi, la New York.

23 afișări
Imaginea articolului Obiecte ale lui Mahatma Gandhi, vândute cu 1,8 milioane de dolari

Obiecte ale lui Mahatma Gandhi, vândute cu 1,8 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt uşurat să văd că aceste bunuri au fost salvate pentru India, sunt fericit că ele vor reveni în India, pentru generaţiile viitoare de indieni", a declarat Tushar Gandhi, preşedintele fundaţiei Mahatma Gandhi din Mumbai.

În cursul licitaţiei de la New York, de joi, magnatul indian Vijay Mallya, patronul celui de-al treilea grup mondial de băuturi alcoolice - United Breweries -, a cumpărat, pentru suma de 1,8 milioane de dolari, lotul de obiecte compus din celebrii ochelari rotunzi ai lui Gandhi, un ceas de buzunar, o pereche de sandale de piele, un vas şi o farfurie.

Intervenţia magnatului Mallaya a fost una "miraculoasă şi neaşteptată", a declarat strănepotul lui Gandhi, care declarase anterior că această licitaţie, organizată de casa Antiquorum Auctioneers, reprezintă "o gravă insultă" adusă memoriei celui care este considerat "părintele independenţei indiene".

"Cred că cel mai bun loc pentru aceste obiecte este Muzeul naţional Gandhi din Delhi, creat pentru conservarea şi protejarea obiectelor ce i-au aparţinut lui Gandhi", a declarat strănepotul acestuia.

Scoaterea la licitaţie a acestor obiecte a provocat o polemică între guvernul indian şi persoana care se prezenta drept proprietarul lor, James Otis, un militant pacifist din Los Angeles.

Lotul de obiecte aparţinând lui Gandhi fusese evaluat de specialişti la suma de 25.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici