Oceanele şi-ar putea pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon

Oceanele şi-ar putea pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă, o calitate care a contribuit până în prezent la încetinirea procesului de încălzire globală, potrivit unor studii noi care au fost preluate de AFP.

7 afișări
Imaginea articolului Oceanele şi-ar putea pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon

Oceanele şi-ar putea pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon

Cercetătorii britanici Ute Schuster şi Andrew Watson, de la Universitatea East Anglia, au efectuat peste 90.000 de măsurători în zona cuprinsă între Caraibe şi Marea Britanie. Specialiştii au constatat astfel că, în perioada 2002 - 2005, partea nordică a oceanului Atlantic a absorbit o cantitate de dioxid de carbon atmosferic cu 50% mai mică decât cea absorbită la mijlocul anilor '90.

Lucrări publicate anul trecut au pus deja în evidenţă o creştere a acidităţii oceanelor din cauza absorbţiei de dioxid de carbon din atmosferă, cu un risc de suprasaturare în carbon şi de distrugere a biodiversităţii.

Schuster a declarat, însă, că măsurătorile efectuate în Atlanticul de nord trebuie analizate cu prudenţă.

"Fie este vorba de o replică la rapiditatea încălzirii globale înregistrată recent, fie este vorba de o variaţie ciclică naturală. Dar indiferent despre care din posibilităţi este vorba, de acum înainte ştim că rezervele de carbon se pot modifica şi că trebuie să supraveghem cu atenţie capacitatea de absorbţie a oceanelor", a declarat Schuster.

Un alt studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a scos la iveală faptul că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 35% mai repede decât s-a prevăzut în 2000.

Cercetătorii de la British Antarctic Survey care au participat la acest studiu au ajuns la concluzia că această creştere a fost provocată de combustibilii poluanţi (17%) şi de declinul capacităţilor de absorbţie a dioxidului de carbon ale "canalizărilor" naturale, precum pădurile şi oceanele (18%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici