Ochiul uman funcţionează ca un computer, când se uită pe furiş

Ochiul uman funcţionează ca un mecanism de computer. După o privire din „coada ochiului", imaginile sunt procesate exact aşa cum ar face un sistem de supraveghere video din mai multe camere.

1431 afișări
Imaginea articolului Ochiul uman funcţionează ca un computer, când se uită pe furiş

Ochiul uman funcţionează ca un computer, când se uită pe furiş

Atunci când observăm ceva fugar, ochiul uman funcţionează cu acelaşi mecanism ca şi un computer: neuronii cortexului cerebral procesează imaginile primite prin intermediul vederii periferice exact aşa cum ar face un sistem de supraveghere video format din mai multe camere, compensând calitatea slabă a unor date cu altele mai fiabile.

Descoperirea a fost făcută de un studiu publicat în revista Nature Communications, condus de Institutul de Neuroştiinţe al Consiliului Naţional de Cercetare din Pisa, în colaborare cu Universitatea din Florenţa.

Studiul deschide uşa pentru aplicaţii în domeniul roboticii şi al vederii computerizate, scrie ANSA.

Vederea periferică a ochiului uman nu este la fel de bună precum vederea frontală, deoarece receptorii din retină nu sunt distribuiţi uniform.

În ciuda acestui fapt, ochii noştri reuşesc să capteze imagini văzute "cu coada ochiului".

Cercetătorii conduşi de Guido Marco Cicchini au descoperit că neuronii din cortexul vizual evaluează în mod constant calitatea informaţiilor pe care le primesc şi compensează imaginile de calitate slabă prin proiectarea unor imagini adiacente, mai fiabile, peste primele.

"Aspectul surprinzător", spune Cicchini, "este că ochiul face acest lucru urmând reguli de procesare a informaţiei care sunt tipice unui computer”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici