- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (11.11.2022, 15:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Ochiul uman funcţionează ca un computer, când se uită pe furiş
Ochiul uman funcţionează ca un mecanism de computer. După o privire din „coada ochiului", imaginile sunt procesate exact aşa cum ar face un sistem de supraveghere video din mai multe camere.
1401 afișări

Ochiul uman funcţionează ca un computer, când se uită pe furiş
Atunci când observăm ceva fugar, ochiul uman funcţionează cu acelaşi mecanism ca şi un computer: neuronii cortexului cerebral procesează imaginile primite prin intermediul vederii periferice exact aşa cum ar face un sistem de supraveghere video format din mai multe camere, compensând calitatea slabă a unor date cu altele mai fiabile.
Descoperirea a fost făcută de un studiu publicat în revista Nature Communications, condus de Institutul de Neuroştiinţe al Consiliului Naţional de Cercetare din Pisa, în colaborare cu Universitatea din Florenţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cititul în mașină îți poate provoca rău de mișcare. Un expert explică motivele pentru care ai brusc stări de greață
-
David Popovici, victorie la 100 de metri liber, în Cupa României
-
Războiul din Ucraina, ziua 101, Anul 2. Rusia atacă Ucraina cu rachete de Rusalii
-
Rusaliile 2023 - momentul marcant când Sfinţii Apostoli şi-au început misiunea de a răspândi învăţăturile lui Hristos
Studiul deschide uşa pentru aplicaţii în domeniul roboticii şi al vederii computerizate, scrie ANSA.
Vederea periferică a ochiului uman nu este la fel de bună precum vederea frontală, deoarece receptorii din retină nu sunt distribuiţi uniform.
În ciuda acestui fapt, ochii noştri reuşesc să capteze imagini văzute "cu coada ochiului".
Cercetătorii conduşi de Guido Marco Cicchini au descoperit că neuronii din cortexul vizual evaluează în mod constant calitatea informaţiilor pe care le primesc şi compensează imaginile de calitate slabă prin proiectarea unor imagini adiacente, mai fiabile, peste primele.
"Aspectul surprinzător", spune Cicchini, "este că ochiul face acest lucru urmând reguli de procesare a informaţiei care sunt tipice unui computer”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe