Oraşul care încremeneşte o dată pe an pentru a-şi comemora trecutul - VIDEO

În fiecare an, la 1 august, timp de un minut, locuitorii capitalei Poloniei abandonează orice activitate şi rămân nemişcaţi. Ei comemorează astfel Revolta din Varşovia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, operaţiune de rezistenţă împotriva nazismului, în care şi-au pierdut viaţa 200.000 de polonezi.

2994 afișări
Imaginea articolului Oraşul care încremeneşte o dată pe an pentru a-şi comemora trecutul - VIDEO

Oraşul care încremeneşte o dată pe an pentru a-şi comemora trecutul

Maşinile şi pietonii se opresc, iar toţi cei aflaţi în locuri publice se ridică în picioare şi rămân nemişcaţi pentru un minut, timp în care se aude o sirenă care semnalizează evenimentul.

Revolta din Varşovia a fost o operaţiune importantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mişcării poloneze de rezistenţă. Scopul acestei operaţiuni a fost eliberarea Varşoviei de sub ocupaţia Germaniei naziste înaintea avansului Armatei Roşii.

Rebeliunea a coincis cu retragerea trupelor germane şi apropierea trupelor sovietice de suburbiile estice ale oraşului. În mod controversat, ofensiva sovietică s-a oprit chiar la porţile oraşului, în vreme ce luptele din oraş dintre polonezi şi germani au continuat timp de 63 de zile, fără ca revolta polonezilor să fie sprijintă semnificativ din exterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici