OSCAR 2018: Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar. Gala va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles

Istoria galei Oscar, a cărei a 90-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile şi insolite. Iar anul acesta au fost marcate şi mai multe premiere.

1780 afișări
Imaginea articolului OSCAR 2018: Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar. Gala va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles

OSCAR 2018: Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălţime de 34 de centimetri.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.

300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

24 este numărul categoriilor de premii - cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

- 2018 -

Anul acesta, lungmetrajul "The Shape of Water" a obţinut cele mai multe nominalizări - 13 - la premiile Oscar, în timp ce "Dunkirk" a primit opt, iar "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" a primit şapte.

- 14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut de "Totul despre Eva" (1951), "Titanic" (1998) şi "La La Land" (2017).

- 11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" şi "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui".

- "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este şi filmul care a obţinut cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

- Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

Anul acesta, Greta Gerwig, cu filmul "Lady Bird", este a cincea femeie nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

- Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie - în 2010, pentru "The Hurt Locker".

Anul acesta, Steven Spielberg ("The Post") şi Martin McDonagh ("Three Billboards outside Ebbing, Missouri") nu au fost nominalizaţi la premiul Oscar pentru regie, deşi peliculele lor concurează la trofeul pentru cel mai bun film.

Anul acesta, Jordan Peele a devenit primul cineast de culoare nominalizat la aceeaşi ediţie pentru premiile Oscar pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenarist şi cel mai bun producător.

De asemenea, el este al cincilea cineast de culoare nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, după John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen şi Barry Jenkins. El concurează la Oscaruri cu filmul "Get Out".

- John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie - 4.

Anul acesta, Rachel Morrison, directorul de imagine al filmului "Mudbound", este prima femeie nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună imagine.

Tot anul acesta, starul filmului "Mudbound" Mary J. Blige a scris istorie fiind prima persoană nominalizată la aceeaşi ediţie Oscar într-o categorie dedicată interpretării actoriceşti şi una dedicată celui mai bun cântec.

Anul acesta, Dee Rees este prima femeie de culoare nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel al filmului "Mudbound", pe care l-a şi regizat.

În categoria actorilor, Meryl Streep este lider în topul nominalizărilor, cu 21. Actriţa, care, anul acesta, este nominalizată pentru rolul din filmul lui Steven Spielberg "The Post", a primit de trei ori acest premiu, pentru partiturile din "Kramer vs. Kramer" (1979), "Sophie's Choice" (1982) şi "The Iron Lady" (2011).

- Katharine Hepburn este actriţa cu cele mai multe premii Oscar - 4 .

Anul acesta, actorul Denzel Washington a fost nominalizat pentru a opta oară, un record pentru artiştii de culoare. Denzel Washington a câştigat de două ori premiul Oscar, pentru rolurile din "Glory" şi "Training Day".

Anul acesta, Christopher Plummer a primit o nominalizare la Oscar, a treia din carieră, după ce l-a înlocuit pe Kevin Spacey - implicat într-un scandal sexual - în filmul "All The Money In The World", de Ridley Scott. Christopher Plummer este deja actorul cel mai în vârstă care a primit un Oscar. În 2012, pe când avea 82 de ani, a primit premiul Oscar pentru rolul din "Beginners". În prezent, el este cea mai în vârstă persoană nominalizată la un premiu Oscar pentru interpretare.

Anul acesta, Yance Ford este primul regizor care trăieşte în mod deschis ca transgender nominalizat la Oscar, pentru documentarul său "Strong Island".

Compozitorul John Williams are cele mai multe nominalizări pentru un artist în viaţă, 51, cea mai recentă fiind anul acesta, a 46-a pentru o coloană sonoră, cea a filmului "Star Wars: The last Jedi". Williams a mai primit 5 nominalizări pentru cel mai bun cântec.

- Walt Disney deţine recordul de 59 de nominalizări la Oscar.

- Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este tot Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an - 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

Anul acesta, perechea de scenografe britanice Sarah Greenwood şi Katie Spencer concurează la premiul Oscar pentru cea mai bună regie artistică cu două filme, "Beauty and the Beast" şi "Darkest Hour".

Pentru aceleaşi două filme, în categoria "cele mai bune costume" a fost nominalizată designerul britanic Jacqueline Durran.

Directorul de imagine Roger Deakins a fost nominalizat de 13 ori la premiul Oscar, fără să câştige vreodată. Anul acesta a primit a 14-a nominalizare, pentru imaginea filmului "Blade Runner 2049".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici