Pământul a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi, de când au fost inventate ceasurile atomice

  • Oamenii de ştiinţă au înregistrat cea mai scurtă zi de pe Pământ de la inventarea ceasului atomic.
  • otaţia planetei noastre a măsurat cu 1,59 milisecunde mai puţin decât ziua normală de 24 de ore pe 29 iunie, potrivit Serviciului Internaţional de Rotaţie a Pământului şi Sisteme de Referinţă, o organizaţie care se ocupă de măsurarea timpului la nivel mondial.
  • O rotaţie reprezintă durata de timp necesară Pământului pentru a se roti o dată pe axa sa, ceea ce înseamnă aproximativ 86.400 de secunde.
  • Recordul anterior a fost documentat la 19 iulie 2020, când ziua a măsurat cu 1,47 milisecunde mai puţin decât în mod normal.
8970 afișări
Imaginea articolului Pământul a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi, de când au fost inventate ceasurile atomice

Pământul a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi, de când au fost inventate ceasurile atomice

Ceasul atomic este o unitate de măsură standardizată care a fost folosită încă din anii 1950 pentru a spune timpul şi a măsura rotaţia Pământului, a declarat Dennis McCarthy, director pensionat al timpului la Observatorul Naval al SUA.
 
În ciuda faptului că 29 iunie a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi din istoria modernă, au existat zile mult mai scurte pe Pământ, a spus el.
 
Atunci când dinozaurii încă cutreierau planeta, în urmă cu 70 de milioane de ani, o singură zi pe Pământ dura aproximativ 23 de ore şi jumătate, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Paleoceanography and Paleoclimatology.
 
Începând cu 1820, oamenii de ştiinţă au documentat încetinirea rotaţiei Pământului, potrivit NASA. În ultimii ani, aceasta a început să se accelereze, a declarat McCarthy, potrivit CNN.

De ce creşte viteza?

Cercetătorii nu au un răspuns definitiv cu privire la modul sau motivul pentru care Pământul se roteşte puţin mai repede, dar s-ar putea să se datoreze ajustării isostatice glaciare sau mişcării terenului din cauza topirii gheţarilor, a spus McCarthy. 
 
Pământul este puţin mai lat decât înalt, ceea ce îl face să fie un sferoid oblic, a spus el. Gheţarii de la poli cântăresc crusta Pământului la polii nord şi sud, a spus McCarthy.
 
Din moment ce polii se topesc din cauza crizei climatice, există mai puţină presiune asupra părţii superioare şi inferioare a planetei, ceea ce deplasează scoarţa în sus şi face ca Pământul să fie mai rotund, a spus el. Forma circulară ajută planeta să se rotească mai repede, a spus McCarthy.
 
Este acelaşi fenomen pe care patinatorii artistici îl folosesc pentru a-şi mări şi micşora viteza, a spus el.
 
Atunci când patinatorii îşi întind braţele departe de corp în timp ce se rotesc, este nevoie de mai multă forţă pentru ca acestea să se rotească, a spus el. Atunci când îşi strâng braţele aproape de corp, viteza lor creşte, deoarece masa corpului lor este mai aproape de centrul de greutate, a spus McCarthy.
 
Pe măsură ce Pământul devine mai rotund, masa sa devine mai aproape de centru, ceea ce îi creşte viteza de rotaţie, a spus el.
 
Unii au sugerat o corelaţie cu oscilaţia lui Chandler, a spus McCarthy. Axa pe care se roteşte planeta noastră nu este aliniată cu axa sa de simetrie, o linie verticală invizibilă care împarte Pământul în două jumătăţi egale.
 
Acest lucru creează o uşoară oscilaţie pe măsură ce Pământul se roteşte, similar cu modul în care o minge de fotbal se clatină atunci când este aruncată, a spus el.
 
Atunci când un jucător aruncă o minge de fotbal, aceasta se clatină uşor în timp ce se roteşte, deoarece adesea nu se roteşte în jurul axei de simetrie, a spus el.
 
Dacă eşti un pasator foarte bun la fotbal, aliniezi axa de rotaţie cu axa de simetrie a mingii de fotbal şi aceasta nu se clatină", a spus McCarthy.
 
Cu toate acestea, McCarthy a spus că probabil că oscilaţia lui Chandler nu afectează viteza de rotaţie a Pământului, deoarece oscilaţia se datorează formei planetei. Dacă forma planetei se schimbă, se schimbă frecvenţa oscilaţiei, nu frecvenţa de rotaţie a acesteia, a spus el.
 
De când cercetătorii au început să măsoare viteza de rotaţie a Pământului cu ajutorul ceasurilor atomice, Pământul şi-a încetinit viteza de rotaţie, a spus McCarthy.
 
„Existenţa noastră de zi cu zi nici măcar nu recunoaşte acea milisecundă", a spus McCarthy. „Dar dacă aceste lucruri se adună, atunci s-ar putea schimba rata la care introducem o secundă bisectă".

Deoarece în prezent Pământul se roteşte mai repede, ar trebui să se elimine o secundă bisectă pentru a ne alinia cronometrarea la viteza de rotaţie tot mai mare a Pământului, a spus McCarthy.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici