Peste 10.000 de spectatori, aşteptaţi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia Pro Istoria Fest

Peste 10.000 de spectatori sunt aşteptaţi, sâmbătă şi duminică, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde va avea loc Pro Istoria Fest, în cadrul evenimentului urmând să concerteze, printre alţii, Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Mandinga, Ana Lesko, Hara şi Sistem.

317 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de spectatori, aşteptaţi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia Pro Istoria Fest

Peste 10.000 de spectatori, aşteptaţi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia Pro Istoria Fest (Imagine: Marius Dumbraveanu / MediafaxFoto)

Mai multe trupe româneşti vor concerta, sâmbătă şi duminică, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia Pro Istoria Fest, organizat de Asociaţia Star Education în cadrul unui proiect european gândit şi pus în practică de Zoli Toth şi colegii săi din grupul Sistem, la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de spectatori.

Pe scena festivalului, care va avea loc în comuna hunedoreană Sarmizegetusa, vor urca Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Mandinga, Ana Lesko, Hara, Sistem, Andreia Voica şi Deian Galetin, recitalurile acestora marcând finalul unor zile în care turiştii vor putea învaţa cum se mânuieşte o sabie sau vor avea ocazia să participe la concursuri de tras frânghia ori de lupte libere.

Pro Istoria Fest este un eveniment cultural itinerant care include opt locuri cu semnificaţie istorică importantă din România, Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind cea de-a treia localitate în care se desfăşoară festivalul în acest an, după cetăţile Enisala şi Râşnov.

"Mă bucur că am reuşit să aducem la acest festival nume mari ale muzicii româneşti. Faptul că în ultima lună avem peste 30.000 de spectatori la cele două evenimente pe care le-am organizat deja, înseamnă foarte mult pentru noi. Sperăm să atragem atenţia asupra unor locuri inedite din România, locuri foarte frumoase, încărcate de istorie. Sunt locuri cu care am putea să ne mândrim şi vrem să arătăm că şi noi putem să promovăm adevăratele monumente istorice", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Deva, liderul trupei Sistem, Zoli Toth.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, care pune la dispoziţie suportul logistic prin sprijinul acordat de autorităţi în organizarea festivalului.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a apreciat că festivalul este "unic" prin amploarea şi nivelul de reprezentare artistic, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind aşteptaţi cel puţin 10.000 de oameni.

"Acest festival este unic în judeţul Hunedoara prin amploarea şi nivelul de reprezentare artistic, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind aşteptaţi cel puţin 10.000 de oameni. Este pentru prima dată când se promovează, la modul foarte serios, istoria, începând cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa - locul de geneză a poporului român. Mă bucur că există o organizaţie care doreşte să facă lucruri serioase pentru România şi, în particular, pentru judeţul Hunedoara. Avem de-a face cu o lecţie pragmatică de istorie, în care un monument este prezentat pe viu. Aici, elevul este turistul şi îmi doresc ca numărul lor să fie cât mai mare", a spus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, prezent la conferinţa de presă.

Festivalul va începe sâmbătă, la ora 9.00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu o paradă în care artişti îmbrăcaţi în ţinute romane şi dacice se vor deplasa prin Deva şi vor invita oamenii la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. O acţiune similară va avea loc şi în oraşul Haţeg, iar de la ora 12.00 evenimentul se va derula la Sarmizegetusa, în program fiind incluse diverse ateliere pentru copii şi adulţi.

Prima seară se va încheia cu recitalurile mai multor trupe, cap de afiş fiind Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Ana Lesko, Andreia Voica şi Deian Galetin, dar şi un show de lasere.

Duminică vor continua atelierele pentru turişti, iar seara, pe scena festivalului vor urca Hara, Corina, Mandinga şi Sistem, spectacolul încheindu-se cu un foc de artificii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici