Planeta Jupiter, noi imagini inedite surprinse de Telescopul James Webb

NASA a postat două imagini noi cu planeta Jupiter.

4782 afișări
Imaginea articolului Planeta Jupiter, noi imagini inedite surprinse de Telescopul James Webb
Cele două imagini publicate de către NASA au fost realizate de Telescopul James Webb. Pentru prima oară, putem observa în detaliu caracteristicile gigantului gazos, în special furtunile masive, ce durează ani de zile, precum şi Marea Pată Roşie, ce durează de circa 300 de ani. 
 
„Regele planetelor” este a cincea planetă de la Soare şi cea mai mare din Sistemul Solar. 
 
„Cu diametrul său mare, cu masa mai mare de două ori decât suma maselor planetelor şi cu cortegiul său de 64 de sateliţi, Jupiter pare un sistem solar în miniatură. Chiar şi compoziţia sa este asemătoare cu a unei stele: 90% hidrogen şi 10% heliu (plus urme de metan, apa, amoniac şi roci). Aceste ingrediente sunt asemănătoare cu cele existente în nebuloasa din care s-a format Soarele şi sistemul solar”, explică astronomii de la Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.
 
 
 
Jupiter este considerat un sistem planetar în miniatură şi din cauză că are foarte mulţi sateliţi naturali. „Cei mai mari sateliţi, vizibili cu usurinţă de pe Terra, se numesc sateliţii galileeni, fiind descoperiţi de Galileo Galilei în 1610. Sunt patru la număr şi se numesc (în ordinea depărtării de planetă): Io, Europa, Ganymede şi Callisto. Orbitele lor sunt circulare şi nu sunt înclinate faţă de ecuatorul lui Jupiter. Se pare că aceşti sateliţi s-au format odată cu planeta”, mai explică astronomii români.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici