Politicienii francezi, revoltaţi de noul volum „Asterix şi Obelix”, tipărit în România: Tipografii noştri puteau să arate ce pot cu mâinile goale

Un politician francez reproşează editorilor alegerea de a tipări în România volumul "La Fille de Vercingétorix", al 28-a titlu din seria Asterix şi Obelix, cu personajele descrise drept "simboluri ale rezistenţei galice", în dezavantajul tipografiilor din Hexagon, arată platforma Nouvelles du monde.

2078 afișări
Imaginea articolului Politicienii francezi, revoltaţi de noul volum „Asterix şi Obelix”, tipărit în România: Tipografii noştri puteau să arate ce pot cu mâinile goale

Noul volum „Asterix şi Obelix”, publicat în mare parte în România, îi supără pe unii politicieni francezi: Tipografii noştri puteau să arate ce pot cu mâinile goale

Fostul secretar de stat francez Yves Jégo, apărător al etichetei "Made in France", le reproşează editorilor faptul că simbolul rezistenţei galice creat de René Goscinny şi Albert Uderzo nu mai este produs în Franţa.

La apariţia volumului "La fille de Vercingetorix", pe 24 octombrie, politicianul a remarcat faptul că volumele sunt tipărite în România. "Păcat, pentru că tipografii francezi ar fi putut foarte bine să arate ce pot cu mâinile goale!", a notat fostul oficial din timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, arătând că nu mai puţin de 5 milioane de exemplare din banda desenată au fost tipărite de G. Canale & C, o întreprindere tipografică din România.

Editorii au răspuns că nu este prima oară când un volum din seria dedicată lui Astérix este imprimat în bună parte în România, cu ajutorul tipografiei italiene stabilite în apropiere de Bucureşti. În acelaşi fel s-ar fi procedat pentru recentele volume "Le papyrus de César" şi "Astérix et le Transitalique". Totuşi, cea mai mare parte a exemplarelor imprimate în România nu e destinată pieţei franceze. "Din cele cinci milioane de exemplare ale volumului «La fille de Vercingétorix», numai două sunt destinate spaţiului pe care s-a aflat Galia". Volumul este publicat simultan în 15 limbi şi ajunge în 30 de ţări, a explicat Céleste Surugue, directoarea de la Editions Albert-René din cadrul Hachette Livre, divizia companiei Lagardère. Editorii au arătat şi că "o bună parte" din tiraj a fost tipărită în Franţa, în timpul verii, la tipografia Pollina din Vendée.

Seria de benzi desenate dedicată lui Asterix şi luptei simpaticului personaj dintr-un mic sat galic cu Imperiul Roman a debutat în revista franco-belgiană Pilote, în octombrie 1959. Drepturile pentru poveste sunt deţinute din 2009 de compania Hachette. Succesul seriei a făcut să fie realizate 14 filme, 15 jocuri de societate şi 40 de jocuri video cu personajele poveştii. În plus, eroilor din seria Asterix le-a fost dedicat şi un parc tematic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici