Populaţia de zimbri liberi din România este în creştere: Doi pui se alătură celui mai mare grup din ultimii 200 de ani

  • Doi pui de zimbru au fost zăriţi de rangerii proiectului LIFE Bison în turele de monitorizare din Munţii Ţarcu.
  • Asta înseamnă că cea mai mare populaţie de zimbri liberi din România este în creştere.
800 afișări
Imaginea articolului Populaţia de zimbri liberi din România este în creştere: Doi pui se alătură celui mai mare grup din ultimii 200 de ani

Populaţia de zimbri liberi din România e în creştere

WWF România anunţă că în zona cunoscută sub numele de Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniş din judeţul Caraş-Severin, sunt acum peste 57 de zimbri liberi, dintre care cel puţin 12 născuţi în sălbăticie.

„Puii fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie, în România, de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi. Cu siguranţă sunt şi alţi nou născuţi în celelalte grupuri, dar fiindcă aceştia au la dispoziţie situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, care se întinde pe mii de hectare, sunt greu de găsit”, au spus cei de la WWF România.

Daniel Hurduzeu, ranger în Măgura Zimbrilor, Armeniş, a declarat că nnul trecut s-au născut cel puţin 8 viţei.

„Este cel mai mare număr văzut în Măgura Zimbrilor şi sperăm că anul acesta vor fi şi mai mulţi care supravieţuiesc pentru a deveni adulţi puternici”, a spus Hurduzeu.

Puii de zimbru cântăresc la naştere între 24-27 kg şi se bucură de protecţia şi experienţa animalelor adulte care pot ajunge până la 920 kg şi măsura doi metri lungime.

Puii se nasc de obicei vara şi au suficient timp pentru a se acomoda mediului şi să fie destul de puternici pentru a trece cu bine iarna, dar există excepţii în care femelele dau naştere şi iarna.

Aceştia au blană roşiatică la naştere, dar după câteva luni, blana începe să se schimbe într-o nuanţă ciocolatie şi încep să năpârlească aşa cum fac adulţii. Culoarea şi densitatea blănii de zimbru variază în funcţie de anotimp.

Grupurile constau din femele adulte, pui şi tineri cu vârste de 2-3 ani. Masculii adulţi părăsesc grupul şi revin doar în perioada de împerechere şi iarna.

„Naşterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire care ne spune că zimbrii s-au adaptat şi prosperă în Carpaţii Meridionali, un mare success pentru conservarea acestei specii vulnerabile şi pentru biodiversitatea zonei”, a afirmat Marina Drugă, manager proiect LIFE-Bison, WWF România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici