Predicţiile pentru Anul Nou Chinezesc: 2015, mai puţin agitat decât 2014

2015 va fi un an mai puţin agitat decât a fost 2014, afirmă astrologii asiatici, care au făcut această predicţie cu ocazia intrării în Noul An chinezesc, ce va fi guvernat de semnul zodiacal al caprei.

877 afișări
Imaginea articolului Predicţiile pentru Anul Nou Chinezesc: 2015, mai puţin agitat decât 2014

Predicţiile pentru Anul Nou Chinezesc: 2015, mai puţin agitat decât 2014 (Imagine: Hepta)

Asia a intrat joi în Anul Caprei, o creatură "amabilă" din calendarul lunar chinezesc, printr-o serie impresionantă de focuri de artificii şi petarde, de la Beijing şi până în Singapore, informează fr.news.yahoo.com.

Încă de la miezul nopţii, cerul capitalei chineze s-a umplut de mii de focuri de artificii, iar mulţimea a invadat străzile, în sunete de petarde, care au fost aprinse cu scopul de a alunga spiritele rele.

La Shanghai, petrecerile s-au derulat cu amintirea încă vie a busculadei în care au murit 36 de persoane, în noaptea de 31 decembrie, pe bulevardul turistic Bund.

Chinezii petrec această zi importantă a anului în familie şi în temple, sărbătoarea fiind celebrată în estul şi sud-estul Asiei, dar şi în alte zone din lume unde se află comunităţi chinezeşti.

Preşedintele chinez Xi Jinping a adresat urările de An Nou încă de marţi seară, în faţa a 2.000 de persoane reunite în decorul grandios al Marelui Palat al Poporului din Piaţa Tiananmen din Beijing. "Suntem mândri de marea noastră ţară şi suntem mândri de marea noastră naţiune", a adăugat el.

Ca în fiecare an, sute de milioane de chinezi, din care 250 de milioane de muncitori navetişti, au invadat gările şi aeroporturile, parcurgând uneori mii de kilometri cu trenul şi în autocare arhipline, doar pentru câteva zile de concediu.

În China continentală, marile oraşe moderne aproape că s-au golit, locuitorii lor îndreptându-se în masă către pagode şi casele familiilor lor din satele chineze.

Calendarul lunar chinez se desfăşoară după un ciclu de 12 ani şi atribuie fiecărui an un animal. Capra se află pe locul al optulea, urmând calului şi precedând maimuţa. Persoanele născute în 1919, 1931, 1943, 1967, 1979, 1991 şi 2003 aparţin acestui semn zodiacal.

În China, tradiţionala gală de Noul An a televiziunii publice CCTV a fost difuzată de posturile centrale şi de majoritatea posturilor regionale din ţară, dar şi prin satelit, în întreaga lume.

Mulţi dintre telespectatori nu au apreciat această ediţie, presărată cu mesaje ale Partidului Comunist Chinez (PCC), care susţin campania împotriva corupţiei declanşată de preşedintele Xi. În scenete comice, actorii ironizau înclinaţia chinezilor de a forma grupuri de interese şi condamnau acceptarea mitei.

"A fost o emisiune pentru conducătorii statului, nu pentru popor", declara cu regret un internaut pe Sina Weibo, echivalentul chinez al platformei Twitter.

La Hong Kong, fosta colonie britanică care a revenit Chinei în 1997, locuitorii se pregăteau să asiste vineri la tradiţionala mare paradă navală nocturnă din golful Victoria, înconjurat de celebrii săi zgârie-nori.

Acest oraş cu un regim semiautonom a fost marcat în toamna anului trecut de protestele lungi ale studenţilor care militau pentru democraţie, iar şeful executivului local, acuzat că ar fi o marionetă a PCC, a îndemnat populaţia să se inspire din caracterul sacru al caprei.

După un an de "diviziuni şi conflicte", locuitorii din Hong Kong ar trebui să ia exemplu de la acest animal "blând şi amabil, care locuieşte în pace în grup", a declarat Leung Chun-ying în urările sale de Anul Nou.

Potrivit astrologilor chinezi, anul 2015 ar trebui să fie mai puţin agitat decât 2014, prin prisma caracterului placid al caprei. Capră care poate fi foarte bine şi oaie, deoarece un singur cuvânt, "Yang", desemnează ambele vieţuitoare în limba chineză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici