Premiul Nobel pentru chimie, atribuit lui Gerhard Ertl

Premiul Nobel pentru chimie pe 2007 a fost atribuit, miercuri, cercetătorului german Gerhard Ertl pentru lucrările sale în domeniul chimiei suprafeţelor, care au avut aplicaţii industriale, a anunţat comitetul Nobel, transmite AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru chimie, atribuit lui Gerhard Ertl

Premiul Nobel pentru chimie, atribuit lui Gerhard Ertl

"Acest domeniu ştiinţific este important pentru industria chimică şi ne poate ajuta să înţelegem diverse procese, precum ruginirea şi modul de funcţionare a catalizatorilor maşinii", a indicat comitetul Nobel.

În 2006, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorului american Roger Kornberg pentru descoperirile sale fundamentale în privinţa celulelor. Roger Kornberg este fiul unui alt laureat al acestei distincţii, Arthur Kornberg, care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină în 1959.

Nobelul pentru medicină a fost decernat, luni, cercetătorilor  Mario Capecchi, Oliver Smithies, Martin Evans, pentru descoperirile lor în domeniul celulelor suşă.

Premiul Nobel pentru fizică a fost decernat, marţi, cercetătorilor francez Albert Fert şi german, Peter Grünberg, pentru descoperirile lor în domeniul magnetorezistenţei gigantice..

Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 12 octombrie.

Premiile Nobel, constând într-o diplomă, o medalie şi un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 1,08 milioane euro), vor fi înmânate la Oslo pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea fondatorului lor, savantul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici