Prima cântăreaţă de culoare câştigătoare a unui premiu Grammy a decedat

Cântăreaţa sud-africană Miriam Makeba, simbolul muzicii africane şi al luptei antiapartheid, denumită "Mama Africa", a decedat duminică noapte, la Neapole, Italia, în urma unei crize cardiace.

460 afișări
Imaginea articolului Prima cântăreaţă de culoare câştigătoare a unui premiu Grammy a decedat

Miriam Makeba, prima cântăreaţă de culoare câştigătoare a unui premiu Grammy, a decedat

Miriam Makeba, a decedat la puţin timp după ce a participat la Castel Volturno, în apropiere de Neapole, alături de alţi artişti, la un concert antimafia dedicat tânărului scriitor al bestseller-ului "Gomorra", Robero Saviano, care a fost ameninţat cu moartea de mafia italiană.

Aproximativ o mie de persoane au asistat la acest concert, într-o comună considerată drept un fief al mafiei napolitane, Camorra, şi unde şase imigranţi africani şi un italian au fost asasinaţi în condiţii încă necunoscute, în septembrie.

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.

În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african.

În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea.

Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965.

Doi ani mai târziu, Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes "Pata Pata", inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.

După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc.

În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul "Homeland", care conţine un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului.

"Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru", a declarat marea cântăreaţă africană în biografia sa.

Miriam Makeba - "Pata Pata"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici