Prinţul Oskar al Prusiei, aflat prima dată în România, a vizitat Biserica Evanghelică din Bistriţa - FOTO

Prinţul Oskar al Prusiei a vizitat, miercuri, Biserica Evanghelică din Bistriţa, el declarându-se încântat de România, ţară pe care o vizitează pentru prima dată şi în care face un tur al cetăţilor medievale, dar şi al mănăstirilor din Moldova.

291 afișări
Imaginea articolului Prinţul Oskar al Prusiei, aflat prima dată în România, a vizitat Biserica Evanghelică din Bistriţa - FOTO

Prinţul Oskar al Prusiei, aflat prima dată în România, a vizitat Biserica Evanghelică din Bistriţa (Imagine: Eugen Gheorghe)

Prinţul Oskar a spus că se află pentru prima dată în România, unde face un tur al cetăţilor medievale din Transilvania, alături de un grup de cetăţeni germani, pentru a merge pe urmele vieţii germanilor care au fost aici de secole.

Herman Kraus, fost preot paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, este ghid al grupului din care face parte Prinţul Oskar.

"Prinţul Oskar este unul dintre moştenitorii tronului în situaţia în care Germania ar fi regat, dar nu este singurul. El face parte din Casa de Hohenzollern, iar Regele Mihai al României este rudă cu ei. Este doar unul dintre primii moştenitori ai tronului, dar să sperăm că Germania nu va mai fi regat. Să rămânem în democraţia bună de până acum. Din delegaţie mai face parte şi Prinţul Biron de Courland, care însă nu este din acea linie de moştenitori ai tronului. Sunt încântaţi de tot ce au văzut, de ospitalitatea românilor, de tot ce văd. Nu e nimic să nu le placă. Toţi cei care îl însoţesc sunt membri ai Ordinului Cavaleresc al Ionaţilor. Eu, ca fost transilvănean, m-am oferit să le fac cunoştinţă cu ţara aceasta, cu Transilvania şi cu voi, românii. Eu am fost preot aici la Bistriţa şi în Germania am fost misionar. Am fost la Bucureşti, mergem azi în Bucovina şi terminăm turul nostru în Sibiu. E un tur de şapte zile", a spus Kraus.

Părintele Johann Dieter Krauss, actualul preot paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, a spus, la rândul său, că delegaţia germană care l-a însoţit pe Prinţul Oskar a fost formată din cei care conduc Ordinul Cavalerilor Ioaniţi din Germania.

"E ordin cavaleresc ce se ocupă de probleme de diaconie. Au venit din sudul Transilvaniei şi pleacă spre Bucovina. Sunt aşteptaţi la Voroneţ şi la Moldoviţa şi de acolo pleacă la Piatra Neamţ. Vizitează câteva focare ale culturii din România. Cu această ocazie au venit şi la Bistriţa. Au fost foarte impresionaţi. Unul dintre membrii grupului a ţinut şi o scurtă rugăciune de dimineaţă. Nu au ţinut-o la hotel, au preferat ambianţă plăcută din biserică", a spus părintele Krauss.

El a adăugat că face eforturi pentru a-l "atrage" la Bistriţa şi pe Prinţul Charles al Marii Britanii.

"Depunem eforturi de ani de zile să-l atragem la Bistriţa şi pe Prinţul Charles al Marii Britanii şi sper că, într-un târziu, aceste strădanii vor fi încununate de succes. Vrem să angajăm fundaţia pe care o conduce Prinţul Charles în restaurarea orgii noastre. Unul dintre cei care conduc fundaţia, domnul arhitect Şerban Cantacuzino, a venit în repetate rânduri aici, i-am prezentat biserica lui şi grupurilor pe care le conduce, şi mi-a spus că va face tot ce va putea pentru a-l atrage pe Prinţul Charles şi la noi, întrucât îşi extinde, încetul cu încetul, aria prezenţei sale în Transilvania şi avem motive întemeiate să credem că îl vom putea primi cât mai curând aici", a declarat părintele Krauss.

Biserica Evanghelică, de la sfinţirea căreia s-au împlinit recent 450 de ani, este cel mai reprezentativ monument istoric al Bistriţei. Are cel mai înalt turn dintre toate construcţiile medievale din Transilvania, de 70 de metri, şi cea mai mare dintre cele 26 de orgi Prausse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici