Producătorul peliculei "Condamnat la viaţă": Finalul filmului este cel aprobat de Dacin Sara

Giuliano Doman, producătorul filmului "Condamnat la viaţă", a declarat, joi, că finalul peliculei, care este subiectul unui conflict între casa producătoare şi regizorul Bogdan Dreyer, este singurul aprobat de Dacin Sara şi de urmaşii lui Titus Popovici, autorul nuvelei ce stă la baza scenariului.

501 afișări
Imaginea articolului Producătorul peliculei "Condamnat la viaţă": Finalul filmului este cel aprobat de Dacin Sara

Producătorul peliculei "Condamnat la viaţă": Finalul filmului este cel aprobat de Dacin Sara

Giuliano Doman a pus la dispoziţia presei documente potrivit cărora Dacin Sara (Societatea Autorilor de Audiovizual din România) menţionează că singura versiune de final a filmului "Condamnat la viaţă" este cea în care personajul principal, Ipu (Gerard Depardieu), nu moare.

"Aducem la cunoştinţă că singura versiune care se încadrează în clauza de respectare a spiritului şi operei preexistente «Moartea lui Ipu», de Titus Popovici, prevăzută în contract de cesiune (...) este cea în care personajul Ipu, interpretat de Gerad Depardieu, nu se sinucide prin împuşcare în faţa personajului Copilul, numit «cocostârcul». Scena din finalul filmului, când Ipu înţelege că «a scăpat cu viaţă» şi izbucneşte în lacrimi, este mai aproape de conţinutul cap. 15 din nuvelă", se arată în respectivul document.

Reacţia vine ca urmare a declaraţiilor regizorului acestui film, Bogdan Dreyer, care a acuzat producătorii lungmetrajului că au schimbat finalul creaţiei sale şi drept urmare nu recunoaşte montajul final. Regizorul a fost susţinut şi de Gerard Depardieu, care deţine rolul principal şi care a trimis o scrisoare deschisă în acest sens. Acesta scrie că nu acceptă ca acest lungmetraj să apară pe marile ecrane în altă formă decât cea originală, explicând că producătorii români au schimbat montajul final.

"Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!", începe documentul semnat de celebrul actor.

"Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc «Condamnat la viaţă», în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de A. Salamanian şi Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cât şi personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez. M-am simţit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel, şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat şi editat de regizor. Ulterior, însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de producători, la cerinţa unui distribuitor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen «pachet DVD» sau «pay TV», în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune în valoare tot mesajul filmului", scrie actorul.

Pe de altă parte, producătorul Giuliano Doman a explicat că regizorul însuşi a filmat două variante de final, una cu happy-end (varianta care va fi lansată pe marile ecrane pe 14 martie) şi una în care Ipu se sinucide.

"Regizorul a vrut o variantă pentru marele ecran şi una pentru festivaluri", a spus Doman. "Ambele variante de final sunt filmate de domnul Dreyer (...) Ne-am întâlnit toţi producătorii şi am supus la vot ce final ne dorim şi în majoritate a ieşit finalul cu happy-end", a spus producătorul, adăugând că de aceeaşi părere au fost şi urmaşii lui Titus Popovici.

De asemenea, Doman şi-a exprimat îndoiala că scrisoarea lui Depardieu ar fi adevărată. "Nu am văzut nici până acum varianta originală, nu am văzut decât o variantă tradusă în limba română (...) Bănuiesc că este o scrisoare realizată de domnul Dreyer (...) Această scrisoare nu există. Depardieu este prea mare pentru aşa ceva. Domnul Dreyer nu a avut suficient curaj să facă acest comunicat în nume propriu", a mai spus Doman.

Filmul este prezentat sub numele "A Farewell to Fools" şi vorbit în întregime în limba engleză. Cu excepţia vocii lui Depardieu, toate vocile actorilor au fost dublate. Recent devenit cetăţean rus, Depardieu, în pielea lui Ipu nebunul satului, este un mare iubitor al Marseillezei şi se imaginează erou.

"Condamnat la viaţă" este o adaptare după nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, şi este un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională, precum Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu.

Evenimentele din film au loc într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, "nebunul satului" (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi al unor recompense pentru familia lui.

Potrivit producătorilor, regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian. Cu toate acestea, la începutul filmului sunt menţionaţi doi scenarişti - Dreyer şi Salamanian, în timp ce la genericul de final, scenarist este doar Salamanian.

Filmul este produs de Giuliano Doman, pentru Family Film.

"Condamnat la viaţă" va avea premiera oficială pe 14 martie, la Grand Digiplex din Bucureşti. Pe 15 martie, filmul va intra în cinematografele din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Craiova, Tîrgu Jiu, Călăraşi, Tîrgu Mureş, Vaslui, Arad, Baia Mare, Timişoara, Iaşi, Bacău, Piteşti, Brăila, Suceava, Piatra Neamţ, Rădăuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici