Record mondial de viteză la căţărat pe un perete de gheaţă, stabilit de un rus

Recordul de vitează la căţăratul pe un perete de gheaţă de 16 metri este de 9,549 secunde şi a fost stabilit, la Buşteni Sâmbătă, în staţiunea Buşteni, de un rus.

1 afișare
Imaginea articolului Record mondial de viteză la căţărat pe un perete de gheaţă, stabilit de un rus

(Foto picasaweb.google.com; Maria Zurbagiu)

Un număr de 20 de căţărători pe gheaţă s-au întrecut pentru a stabili un record mondial de viteza la căţărarea pe un perete înalt de 16 metri, învingătorul fiind rusul Pavel Batuşev, care a urcat zidul de gheaţă în 9,549 secunde.

Cei de 20 de alpinişti, printre care trei femei, din România, Rusia, Elveţia, Olanda şi Bulgaria s-au întrecut sâmbătă după amiază, în staţiunea prahoveană Buşteni, pentru a stabili primul record mondial de viteză la căţărarea pe un perete de gheaţă înalt de 16 metri, performanţă recunoscută oficial de Uniunea Internaţională a Asociaţiilor de Alpinism.

Sportivii au escaladat liber, neavând nici un alt punct de sprijin în afară de pioleţi şi colţari, un perete de gheaţă înalt de 16 metri şi lat de 6 metri, amplasat la baza pârtiei Kalinderu din Buşteni, fiecare sportiv având posibilitatea de a face zece căţărări.

La finalul competiţiei, care a durat aproximativ trei ore şi jumătate, recordul la căţărarea pe peretele de gheaţă a fost stabilit de rusul Pavel Batuşev, care a urcat cei 16 metri în 9 secunde şi 549 de miimi, a declarat, pentru MEDIAFAX, administratorul pârtiei Kalinderu din Buşteni, Ion Vasilescu.

Deşi, iniţial, organizatorii anunţaseră că la eveniment participă şi un reprezentant al Guiness Book, pentru a omologa recordul, acesta nu a fost de faţă, însă Vasilescu a precizat că întreaga competiţie a fost transmisă în direct pe mai multe site-uri de internet, iar Uniunea Asociaţiilor de Alpinism va trimite toate datele necesare la Guiness Book pentru omologarea recordului.

În primă fază, trei români s-au înscris în cursa pentru stabilirea acestui record, însă, în cele din urmă doar doi au participat la concursul final.

Săptămâna viitoare, între 21 şi 24 februarie, tot la Buşteni, se va desfăşura Cupa Europeană de skiboard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici