Video Regele Mihai s-a întors la Castelul Peleş, după 60 de ani

Câteva zeci de persoane s-au adunat, joi dimineaţă, în curtea Castelului Peleş, pentru a asista la întoarcerea Regelui Mihai şi a familiei regale pe domeniul său din Sinaia, după o absenţă de 60 de ani.

740 afișări
Regele Mihai: România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară

Regele Mihai I a declarat că speră ca întoarcerea sa la Peleş să fie definitivă şi să marcheze începutul respectului proprietăţii private, al demnităţii şi al democraţiei.

Regele Mihai s-a prezentat în holul stat al Castelului Peleş împreună cu Regina Ana, Pricipesa Margareta şi Principele Radu pentru a-şi rosti discursul oficial de reîntoarcere, după 60 de ani, la Castelul Peleş.

"În Ziua Înălţării şi de Ziua Tuturor Eroilor, România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleş şi la Sinaia, scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv, total, al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească", a declarat Regele Mihai.

El a mai spus că porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor "pentru eternitate", aşa cum au fost mereu începând cu anul 1914. "Numai că de aici încolo românii nu vor găsi aici doar camere pline cu obiecte de preţ ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român", a mai spus Regele.

Regele Mihai I consideră vă valoarea regalităţii stă de 142 de ani, deasupra "alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare".

"Ea garantează mândria, identitatea continuitatea şi tradiţiile. Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în proprile merite ale României", şi-a încheiat discursul Regele Mihai.

După discurs, familia regală a apărut la balconul Castelului Peleş pentru a saluta cele câteva sute de persoane adunate în curtea Castelului.

Deşi închis pentru publicul larg, Castelul Peleş i-a primit pe admiratorii Regelui Mihai în curtea din faţa intrării principale.

Întregul perimetru dintre Castelul Peleş şi Pelişor este înţesat de gărzi de corp venite să asigure securitatea familiei regale. Cu toate acestea, câtorva zeci de persoane li s-a permis accesul, acestea intrând şi aşteptând, pe o vreme frumoasă, să-l vadă pe rege.

De la ora 12.00, la Pelişor va începe o întâlnire cu caracter privat între familia regală şi invitaţii acesteia, printre care se află fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc, academicianul Dan Berindei, Nicolae Şerban Tanaşoca, ambasadori şi reprezentanţi ai unor ambasade în România, printre care Canada, Federaţia Rusă, Turcia, Slovenia şi primarul oraşul Sinaia, Vlad Oprea şi prefectul Braşovului.

Ceremonia organizată joi la Peleş are şi o altă semnificaţie, Regele Mihai venind pe domeniul său de la Peleş la peste un an de la momentul în care Guvernul Roâmniei i-a retrocedat întregul domeniu.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente către Regele Mihai a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş.

În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici