Regizorul Steven Soderbergh şi-a anunţat retragerea din cinematografie

Regizorul american Steven Soderbergh, câştigător al premiului Oscar şi laureat cu Palme d'Or, a confirmat într-un interviu recent că se va retrage din cinematografie, în 2013, după lansarea ultimelor două lungmetraje ale sale, informează nme.com.

30 afișări
Imaginea articolului Regizorul Steven Soderbergh şi-a anunţat retragerea din cinematografie

Regizorul Steven Soderbergh şi-a anunţat retragerea din cinematografie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două lungmetraje sunt "Liberace", cu Michael Douglas şi Matt Damon în rolurile principale, şi "The Man From U.N.C.L.E.", un remake al filmului cu acelaşi titlu, în care rolul principal va fi interpretat de George Clooney.

Steven Soderbergh, premiat cu Oscar în 2001 pentru regia filmului "Trafic", a explicat motivele care l-au determinat să ia această decizie, într-un interviu acordat site-ului studio360.org.

"Atunci când ajungi într-un punct în care îţi spui: «Dacă trebuie să fiu din nou avangardist şi să descopăr din nou talente noi, mai bine mă împuşc», atunci a sosit timpul să laşi pe altcineva, care este încă încântat de ideea de a fi avangardist, să caute el acele noi talente", a declarat cineastul american.

"În plus, a sosit momentul. În ultimii trei ani am refuzat toate proiectele propuse, aşa că nu-l veţi mai vedea pe Steven Soderbergh făcând un alt film", a adăugat renumitul regizor.

Totodată, el a spus că perspectiva de a se repeta în filmele sale îl face să devină tot mai nervos. "Am sentimentul că am mai făcut acele lucruri. În momentul în care am început să simt că am mai filmat deja o scenă, în trecut, am început să mă gândesc serios la ideea unei schimbări", a precizat Soderbergh.

Referindu-se la ultimele sale două proiecte cinematografice, cineastul american a concluzionat: "Ele vor reprezenta o manieră minunată de a mă retrage".

Potrivit femalefirst.co.uk, cineastul american a mai spus în acelaşi interviu că producătorii din industria cinematografică de la Hollywood se aşteaptă ca el să producă mereu acelaşi gen de filme ca în trecut, iar el nu se simte deloc confortabil în această postură şi îşi doreşte o mai mare libertate artistică.

Într-un interviu acordat publicaţiei Los Angeles Times la sfârşitul anului 2010, actorul american Matt Damon, un bun prieten al lui Soderbergh, a declarat că renumitul cineast, în vârstă de 48 de ani, se va retrage în curând din cinematografie şi intenţionează să se dedice picturii.

Steven Soderbergh a devenit celebru, în 1989, după lansarea lungmetrajului "Sex, minciuni şi casete video/ Sex, Lies and Videotape", considerat un film de referinţă în cinematografia independentă, recompensat cu Palme d'Or la Cannes în acelaşi an. Toate filmele sale care au urmat au fost extrem de apreciate atât de criticii de specialitate, cât şi de public.

Steven Soderbergh este un producător, scenarist şi regizor de film american, câştigător al premiului Oscar pentru regia filmului "Trafic" (2000), categorie la care a fost nominalizat de alte două ori, pentru "Sex, minciuni şi casete video" (1990) şi "Erin Brockovich" (2001). Soderbergh este, de asemenea, regizorul filmelor din seria "Ocean's" şi al peliculei "Che".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici