Renée Zellweger, în juriul competiţiei oficiale la Festivalul de Film de la Berlin

Actriţa americană Renée Zellweger face parte din juriul competiţiei oficiale a ediţiei din 2010 a Festivalului de Film de la Berlin (11 - 21 februarie), care va fi prezidat de cineastul Werner Herzog, informează site-ul evenimentului.

16 afișări
Imaginea articolului Renée Zellweger, în juriul competiţiei oficiale la Festivalul de Film de la Berlin

Renée Zellweger, în juriul competiţiei oficiale la Festivalul de Film de la Berlin

Juriul internaţional va decide câştigătorii trofeelor Ursul de Aur, Ursul de Argint şi pe cel al premiului Alfred Bauer, din competiţia Berlinalei.

Alături de Werner Herzog şi Renée Zellweger, din juriu mai fac parte Francesca Comencini, Nuruddin Farah, Cornelia Froboess, José Maria Morales şi Yu Nan.

Una dintre cele mai importante personalităţi ale cinematografiei gemane contemporane, Werner Herzog a influenţat o generaţie întreagă de regizori. Herzog a semnat peste 50 de filme de ficţiune şi documentar, printre care "Aguirre, mânia lui Dumnezeu/ Aguirre: The Wrath of God" (1972), "Nosferatu The Vampyre" (1979), "Fitzcarraldo" (1982 - premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes), "Grizzly Man" (2005) şi "Encounters at the End of the World" (2007). Filmul de debut al lui Herzog, "Vieţi în derivă/ Signs of Life", a primit Ursul de Argint la Berlinala din 1968.

Regizoarea şi scriitoarea Francesca Comencini a primit premiul pentru debut, pentru pelicula "Pianoforte", la Festivalul de Film de la Veneţia din 1985. În 2004, ea a primit premiul Juriului Ecumenic de la Berlinală pentru "I like to work (Mobbing)".

Nuruddin Farah este unul dintre cei mai importanţi scriitori din Africa. Acesta a semnat volume precum "From a Crooked Rib" (1970). În 1998 i s-a decernat premiul Neustadt International pentru literatură. Cel mai recent roman al său, "Knots", publicat în 2007, este a doua parte a unei trilogii dedicată ţării sale natale, Somalia.

Cornelia Froboess este una dintre cele mai talentate şi cunoscute actriţe din Germania.

Celebrul producător spaniol José Maria Morales a realizat peste 50 de filme pentru regizori precum Arturo Ripstein, Costa-Gavras şi Goran Paskaljevic.

Actriţa Yu Nan este celebră în China şi a fost recompensată cu premiul Ursul de Aur în 2007, pentru "Nunta lui Tuya".

România este reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu - şi două scurtmetraje - "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, la Berlinale Shorts.

Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, au fost selectate în competiţia oficială, respectiv în secţiunea Forum.

Pelicula lui Florin Şerban intră în competiţie cu filme ale unor nume mari ale cinematografiei, precum "The Ghost Writer", de Roman Polanski, şi "Shutter Island", de Martin Scorsese.

Noul proiect al lui Florin Şerban, "El Rumano", este prezentat tot la Berlinală, la Piaţa de coproducţii, în programul Rotterdam-Berlinale Express.

De asemenea, la Berlinală participă actorul Dragoş Bucur, în programul Shooting Stars. La Berlinale Talent Campus, program dedicat tinerilor care urmează să se implice în industria cinematografică, participă Ilinca Belciu şi Laura Căpăţînă.

De asemenea, ca în fiecare an, Romania are un stand la Festivalul de la Berlin, unde va fi prezentată industria românească de film.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, aflat, în 2010, la cea de-a 60-a ediţie, este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari regizori.

Filmul "Tuan Yuan", al chinezului Wang Quan'an (care a câştigat Ursul de Aur în 2007) va rula în deschiderea Berlinalei, în timp ce pelicula japoneză "Otouto", de Yoji Yamada, va închide festivalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici