Video REPORTAJ: Poveştile românilor şi povestea Reginei Ana. Lecţia de la Palatul Regal - FOTO, VIDEO

Un număr impresionant de oameni a venit,vineri, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Bucureşti,pentru a aduce un ultim omagiu defunctei Regine Ana. Dincolo de cuvinte de respect, admiraţie şi dragoste,unele poveşti ale oamenilor prezenţi s-au suprapus cu povestea Reginei Ana şi a Regelui Mihai.

2851 afișări

Mii de oameni au venit îmbrăcaţi sobru, demn, pentru a-şi manifesta iubirea şi respectul faţă de regina defunctă. Pe parcursul orelor, pe măsură ce militarii din cadrul Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, erau înlocuiţi de colegii lor, din oră în oră, oamenii au răbdat cozile ce se întindeau de pe Calea Victoriei, din faţa gardului Palatului Regal, până în Sala Tronului. Pe unii i-au legat de Rege şi de Regină poveştile personale, de viaţă, destine care s-au împletit cândva, iar cei care au primit căldura sau ajutorul Regelui Mihai şi a Reginei Ana nu au dat-o uitării.

Vineri, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei 49-53, oamenii au venit să fie pentru ultima oară în preajma Reginei Ana, să-şi plece capul, să rostească o rugăciune sau să se reculeagă. Unii, mai ales cei tineri, s-au aflat în preajma Reginei Ana, vineri, pentru prima oară. De la copii de 7-8 ani, la cei de 12 sau adolescenţi de 16 ani, abia intraţi la liceu, la nonagenari cu postură fermă şi paşi lenţi, la doamne de peste 80 de ani, respectuoase şi fine, oamenii au afişat mult bun simţ şi consideraţie.

Din cei prezenţi, unii au făcut mătănii, alţii au îngenuncheat în faţa catafalcului, bătrâni de peste 90 de ani, drepţi şi fermi şi-au amintit de tinereţile alături de Rege. Măicuţe, preoţi catolici cu rozarii şi preoţi ortodocşi, creştini care au îngenuncheat în faţa catafalcului, oameni îmbrăcaţi în port popular, cu floarea reginei la pălărie - toţi s-au rugat în tăcere pentru sufletul Reginei Ana. În sala tronului cu minunate detalii aurite si coloane de marmură roz, românii au arătat că au avut o Regină deşi aceasta nu a fost încoronată. O lecţie impresionantă de simplitate şi demnitate venită din partea celor care au iubit-o.

Impresionantă a fost şi schimbarea gărzilor şi valurile de respect care au înconjurat-o pe Regina Ana, soţie de rege, mamă de principese. Pe parcursul orele, pe măsură ce buchetele de flori, candelele sau coroanele funerare împânzeau curtea interioară a Palatului Regal, sicriul a fost vegheat în permanenţă de Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui, Andrew Popper.

Unii oameni care au venit la catafalcul Reginei Ana au fost însoţiţi de propriile lor poveşti, de evenimente care, într-un fel sau altul, le-au unit existenţele cu cele ale Familiei Regale. Cuvintele au fost măsurate, rostite cu emoţie şi afecţiune alcătuind declaraţii memorabile în semn mare preţuire faţă de Regina Ana.

Margareta Ignătescu, profesoară de harpă, a declarat pentru MEDIAFAX cum l-a salvat Regele Mihai pe tatăl acesteia în pericol să fie deportat tocmai în Siberia, în 1945: „Tatăl meu era pianistul palatului şi pentru că era de origine germană, a fost ridicat de ruşi, în casa în are locuiesc acum. Mama a dat telefon, bunicul a dat la Enescu şi Enescu a dat la Majestatea Sa. şi i-a spus aşa: Scoală-l pe Vodă din somn că l-au ridicat pe Prunner. Eu sunt născută Prunner, mă numesc Ignătescu de la căsătorie. Pentru mine a însemnat mult treaba asta. Familia mea a ţinut mult la monarhie, bunicul era şi contrabasistul palatului. Când dădea concerte, le dădea sub auspiciile Majestăţii sale, Regina Maria, Regele Ferdinand. Când a venit la Conservator, când a fost lordul Menuhin făcut doctor Honoris Causa l-am rugat să îi transmită Principesei Margareta mulţumirile familiei. Că tata a fost ridicat în 45. Sigur că pentru mine înseamnă mult că a fost alături de Rege. Dacă Majestatea Sa s-a căsătorit în exil şi noi n-am mai ştiut nimic.”, a conchis Magdalena Ignătescu.

Tinerii au fost nelipsiţi de la eveniment. O elevă de liceu de 17 ani a declarat pentru MEDIAFAX că a venit să o omagieze pe Regina Ana pentru că: „Este un moment marcant în istorie. Susţin Casa Regală. Regina Ana a fost o femeie simplă, o personalitate marcantă care a respectat ţara şi a făcut asta cu toate că nu a ajuns să poarte oficial Coroana regală. Ne-a susţinut pe noi, a luptat pentru relaţia sa cu Regele, cu toate că a fost în exil.”

Şi cei mici care nu au cunoscut-o pe Regina Ana au venit cu familiile lor în semn de respect faţă de monarhie, de Regele Mihai, dar şi de Regina defunctă. O fată de 12 ani a venit din Giurgiu alături de mama şi cele două surori, la Palatul Regal: „Am venit să îmi depun omagiile către Regina Ana. Am citit despre ea în cărţile de istorie. Pentru mine este importantă.”

Un evreu de origine română, cu kipca evreiască pe cap, a povestit că deşi are viaţa împărţită între România şi Israel, a venit la catafalcul Reginei Ana pentru a-şi arăta preţuirea faţă de familia regală: „Sunt născut în România, trăiesc în amândouă ţările. Şi în Israel şi în România. familia Regală pentru mine este una dintre familiile reprezentative ale poporului român. În afară de a veni să-mi dau onoarea familiei regale, m-am căsătorit aici. Am venit să dau onoare familiei Regale pentru ce a făcut ea pentru România ca ţară, fiind şi eu de origine română şi să admir pur şi simplu acest palat. Este unul dintre cele mai frumoase locuri. Am venit aici ca să apreciez şi să respect poporul român.”, a conchis acesta.

O doamnă îmbrăcată elegant, care a venit alături de fiica sa, a depănat amintiri din tinereţe. A afirmat că nu s-a lăsat niciodată influenţată de cei care au denaturat istoria şi că este martoră vie a acelor timpuri: „Pentru mine Regina Ana şi Regele Mihai înseamnă foarte mult. Sunt o mărturie vie, un martor viu. Am 87 de ani şi am fost aici când avea regele 26 de ani şi eu aveam 19. L-am văzut când a ieşit în balcon de 25 octombrie. Din copilărie sunt legată. Începeam şcoala cu Trăiască Regele, făceam careu. Nu am fost la pionieri, am fost la străjeri. De 10 mai aveam defilări. Fără să vreau am trăit toate astea. În 1947 aveam 19 ani şi ştiu perfect ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat şi atunci cum să nu fiu legată. Când le trăieşti e cu totul altceva decât atunci când ţi se povestesc. Am fost de ziua regelui, pe 25 octombrie 1947, când s-a tras aici în piaţă, când a fost o diversiune şi la 19 ani vă daţi seama că habar n-aveam. S-a tras, au fost arestaţi, au fost morţi. Am fost şi după 90 când a venit Regele la Continetal. Când le trăieşti e altceva.”

Un domn de 95 de ani, Romulus Bădoiu, a declarat că a fost coleg de generaţie cu Regele Mihai, iar la Piteşti a fost înaintat la grad de sublocotenent de Majestatea Sa: „Mi-a pus tresa de pe umăr la Piteşti, acolo am fost şi după aceea el a rămas un model şi o dragoste pentru ţară. A crescut odată cu mine şi a trăit exact aceleaşi sentimente pentru bunăstarea ţării ca şi mine care am primit educaţie mai românească, mai patriotică. Din cauza asta am o foarte mare dragoste şi admiraţie pentru Regele Mihai şi pentru Regina Ana.”

De asemenea, soţia venerabilului domn, Letiţia Bădoiu a declarat la rândul său că pentru ea, Regina Ana a fost: „Un model, ceva rar. Avea atâtea calităţi. Dragostea mare şi devotamentul pentru Regele Mihai, pentru copii, cele cinci fete, simplitatea naturaleţea, tenacitatea. Nu s-a jenat să muncească deşi era de familie nobilă. O regretăm mult şi ne-a impresionat moartea sa. Pentru Regele Mihai este o durere cum nu cred că poate să mai existe, mai ales că nu a putut să participe la funeralii.”

În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal din faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Regale. Regele Mihai "va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău."

Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise şi online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici