REPORTAJ: Show-ul Pink Martini - o călătorie în jurul lumii, pe un amalgam îndrăzneţ de ritmuri

Versurile piesei "Până când nu te iubeam", cântate de solista trupei Pink Martini, Storm Large, le-au reamintit spectatorilor, marţi seară, la Sala Palatului, de "regina" cântecului popular Maria Tănase, într-un show îndrăzneţ, sofisticat şi încântător, realizat de "micuţa orchestră" din Portland.

1268 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Show-ul Pink Martini - o călătorie în jurul lumii, pe un amalgam îndrăzneţ de ritmuri

REPORTAJ: Show-ul Pink Martini - o călătorie în jurul lumii, pe un amalgam îndrăzneţ de ritmuri (Imagine: Alin Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Ţinuturile Italiei, Spaniei, Franţei, Japoniei, Orientului Mijlociu şi Braziliei au putut fi "vizitate" marţi seară de publicul de la Sala Palatului din Capitală prin muzica celor de la Pink Martini. Cu o energie "braziliană", eleganţă "franceză" şi o pasiune "spaniolă", Storm Large i-a plimbat pe spectatori pe plajele Copacabana şi Ipanema din Rio de Janeiro, pe străzile înguste ale centrului istoric din Napoli, prin porturile din Istanbul şi pe dunele din Orientul Mijlociu.

Membrii formaţiei Pink Martini au urcat pe scenă în jurul orei 20.15 şi, timp de o oră şi jumătate, i-au încântat pe cei peste 4.000 de spectatori cu muzica lor inspirată din diverse culturi şi interpretată cu multă pasiune.

"Bună seara, Bucureşti" au fost cuvintele în limba română ale solistei Storm Large, când a urcat pe scenă în aplauzele publicului, aceasta mulţumindu-le celor prezenţi că au venit la concert.

Melodia "Amado Mio" a fost cea care a deschis concertul, ritmurile purtând audienţa în perioada anilor 1940.

Spectatorii au tresărit la cea de-a treia piesă a celor de la Pink Martini, "Până când nu te iubeam", un cover după melodia Mariei Tănase, pe care Storm Large a cântat-o în limba română. Doar la auzul acordurilor muzicale, audienţa şi-a exprimat aprecierea printr-o ploaie de aplauze, versurile culese de Anton Pann stârnind melancolie şi zâmbete laolaltă.

"Micuţa orchestră" din Portland şi-a continuat călătoria în Japonia, Timothy Nishimoto cântând în japoneză melodia "Zundoko-Bushi". Cunoscuţi pentru interpretarea melodiilor în diferite limbi străine, membrii Pink Martini au adus pe scena Sălii Palatului şi limba farsi, în piesa "Omide Zendegani".

Au urmat piese precum "Quizás, Quizás, Quizás", "Donde Estas Yolanda?", "Una Notte a Napoli", "Let's Never Stop Falling In Love" şi "Hang On Little Tomato".

Înainte de interpretarea melodiei "Uskudara Gideriken", în limba turcă, Storm Large a întrebat dacă în sală există persoane din Turcia, patru spectatori răspunzând afirmativ, neştiind surpriza pregătită. Aşadar, cântăreaţa nu a ezitat să îi invite pe scenă, iar, după ce au făcut cunoştinţă, aceştia au dansat împreună cu solista Pink Martini pe ritmurile orientale.

Nici ceilalţi spectatori nu au şovăit şi au intrat îmediat în spiritul călătoriei muzicale propuse de cei de la Pink Martini, iar la îndemnul "toată lumea în picioare", spus de Storm Large în limba română, sala s-a ridicat, a dansat, mulţi dintre ei alăturându-se pe scenă "micuţei orchestre".

Totodată, la finalul show-ului, când trupa a fost rechemată pe scenă de spectatori, solista Storm Large a declarat în limba română: "Sper să revenim în România şi, când o vom face, Roşia Montană să fie la fel de frumoasă şi verde".

Spre deliciul spectatorilor, la bis, cei de la Pink Martini au cântat melodia "Brazil", o "infuzie" de energie şi voioşie, concertul acestora încheindu-se cu ropote de aplauze şi cu câteva zeci de persoane dansând pe scena Sălii Palatului.

Cu un sound ce îmbină influenţe variate, de la cuban-jazz şi muzică de cameră până la marşuri braziliene şi soundtrack-uri de filme noir, formaţia Pink Martini, din Portland, Oregon, şi-a etalat repertoriul multilingvistic pe scene din întreaga lume.

Pianistul Thomas Lauderdale a fost cel care a pus bazele formaţiei, în 1994, pe vremea când era student la Harvard. Aici a cunoscut-o pe China Forbes, "diva" Pink Martini, iar repetiţiile din camera de cămin - ariile de Verdi şi Puccini interpretate de Forbes şi acompaniate de Lauderdale la pian - au reprezentat începutul colaborării celor doi.

Prima piesă a formaţiei, "Sympathique (Je ne veux pas travailler)", a devenit instant un hit în Franţa şi a dat numele primului album Pink Martini. Lansat în 1997, "Sympathique" a primit discul de platină în Franţa şi pe cel de aur în Elveţia, Grecia şi Turcia. Succesul a fost confirmat şapte ani mai târziu de cel de-al doilea album, "Hang on Little Tomato", premiat în Germania, Franţa, Canada, Grecia şi Turcia.

"Hey Eugene!", o a treia apariţie discografică semnată Pink Martini, oferă ascultătorului un "studiu arheologic al muzicii, îmbinând melodii şi ritmuri din diferite părţi ale globului pentru a crea un sound modern", după cum spune Thomas Lauderdale.

Cel de-al patrulea album din discografia Pink Martini - "Splendor In The Grass" - cuprinde nouă cântece originale şi patru coveruri (în engleză, italiană, franceză şi spaniolă). "Splendor in the Grass" a fost înregistrat în oraşul natal al trupei, Portland, şi produs de pianistul Thomas Lauderdale împreună cu un vechi colaborator, Alex Marashian - unul dintre colegii lui Lauderdale şi al lui China Forbes. De asemenea, albumul conţine colaborări cu invitaţi speciali: legendara Chavela Vargas, Emilio Delgado şi Ari Shapiro & Courtney Taylor-Taylor.

Acestui material i-a urmat, în 2010, albumul "Joy to the World", iar compilaţia "A Retrospective" a fost lansată în 2011.

În luna septembrie, formaţia Pink Martini a lansat cel de-al şaselea album din carieră, "Get Happy", o colaborare cu Meow Meow, Ari Shapiro, The Von Trapps şi alte nume sonore. Pe acest album apare ca solistă Storm Large, care a înlocuit-o pe China Forbes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici