REPORTAJ: Târgul de Carte Gaudeamus 2018, între trecutul şi viitorul lecturii | GALERIE FOTO

Primele ore ale Târgului Gaudeamus au arătat că ediţia din acest an merge simultan în două direcţii. Unii insistă asupra abordării istoriei, privirile spre trecut fiind prilejuite de Centenar, iar cei mai tineri cititori şi proiecte vizionare caută să tragă cu ochiul la viitorul cărţii.

3586 afişări
Imaginea articolului REPORTAJ: Târgul de Carte Gaudeamus 2018, între trecutul şi viitorul lecturii | GALERIE FOTO

REPORTAJ: Târgul de Carte Gaudeamus 2018, între trecutul şi viitorul lecturii | GALERIE FOTO

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS 

Primii care îţi atrag atenţia la intrarea în Târgul Gaudeamus din Bucureşti sunt stâlpii standului România, gestionat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MLR). Miercuri, prima zi de târg, a fost dedicată Academiei Române, a explicat directorul MLR, Ioan Cristescu. Istoricii Ioan Aurel Pop, care este şi preşedintele de onoare al acestei ediţii a târgului, Liviu Maior şi Vasile Puşcaş au intrat într-un dialog cu Vasile George Dâncu în legătură cu volumele lor dedicate Centenarului Marii Uniri şi publicate la Editura Şcoala Ardeleană.

În a doua întâlnire dedicată cărţilor publicate de Academie, academicienii Eugen Simion şi Răzvan Theodorescu au vorbit despre Colecţia Pleiade pe care instituţia din care fac parte o girează în colaborare cu Muzeul Literaturii.

"Ne-am propus să lărgim considerabil domeniul literaturii. De aceea, în afară de Pârvan, în aproape 2.000 de pagini, avem gata şi va porni la tipar A. D. Xenopol, Iorga, istoria literaturii în secolul XVIII, vom merge cu toate volumele, dar primele sunt gata şi poate găsim un bănuţ să le publicăm. Lozul cel mare pe care l-am pregătit anul acesta e legat de documentele fundamentale ale Şcolii Ardelene. E anul Centenarului, un eveniment istoric important. Răzvan Theodorescu are dreptate că se face o greşeală cu Centenarul. România are 2.000 de ani de existenţă, e mai mare, dar de 100 de ani noi am trăit împreună între aceleaşi graniţe", a arătat Eugen Simion.

În primele ore de după deschiderea târgului, aleile dintre standuri s-au umplut treptat cu vizitatori. Multe dintre apariţiile anunţate pentru târg nici măcar nu au apucat să iasă din tipografii şi încă mai erau aşteptate.

Singurii care merg la sigur sunt copiii. Fie că sunt purtaţi de părinţi ori în grupuri organizate întâmpinate de invitaţi din partea editurilor, uralele lor se amestecă uneori cu discursurile sobre de la standurile concentrate asupra temei aniversare.

Viitorul este tema unui stand pentru care trebuie urcat pe al doilea inel din Pavilion. Laboratorul de imaginar este o instalaţie interactivă care continuă demersurile propuse în ultimii ani pornind de la experienţele neuronale. De data aceasta, cei implicaţi în laborator s-au orientat spre modurile în care tehnologia transformă lectura. Un senzor deasupra căruia îţi plasezi palma măreşte sau micşorează un text proiectat pe perete, iar un gest al mâinii se transformă într-o rotire a unui volum desenat virtual.

"Am dezvoltat mai multe zone, cu mai mulţi parteneri, printre care Centrul de cercetare Cinetic, studioul Auraleye şi Les Ateliers Nomad. Zona de senzori în care interacţionezi cu textul, spaţiul în care întrebăm publicul în ce fel cred că se va citi în viitor şi vrem să pregătim o broşură cu răspunsurile pe care le primim, şi zona în care folosim o interacţiune cu Hololens (un dispozitiv care poate să scaneze tot spaţiul din jur să îl mapeze şi să creeze ceva ce se numeşte mixed reality)", a spus scenograful Adrian Damian, care semnează instalaţia propusă de Laboratorul de imaginar de pe unul dintre inelele din dreapta intrării în Târgul Gaudeamus.

Într-un colţ al standului, Hololens, o pereche de ochelari cu un sistem digital sofisticat, îţi dă ocazia că descoperi că poţi călători printre fragmente din romanele preferate, plasate în diferite spaţii muzicale sau cromatice.

Ediţia a 25-a a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură este deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Evenimentul este organizat de Radio România, pentru ultima dată în spaţiul central de la Romexpo. De anul viitor, manifestarea ar urma să se desfăşoare în noile spaţii de la intrarea în complexul expoziţional.

Organizatorii au anunţat că se bazează la această ediţie pe 300 de expozanţi, care au programat în jur de 900 de evenimente editoriale şi profesionale, ce se vor desfăşura la standurile târgului.

Programul complet al evenimentelor se găseşte pe site-ul gaudeamus.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici