Revoluţie în criminalistică: un spray cu o proteină din meduze dezvăluie amprente în 10 secunde

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un spray revoluţionar care utilizează o proteină din meduze pentru a dezvălui amprentele digitale în doar 10 secunde.

610 afișări
Imaginea articolului Revoluţie în criminalistică: un spray cu o proteină din meduze dezvăluie amprente în 10 secunde

Instrumentul util a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Normală din Shanghai , în colaborare cu profesorul Tony James, chimist de la Universitatea din Bath (Marea Britanie).

Spre deosebire de pulberile dăunătoare sau solvenţii chimici, noul spray este solubil în apă şi are o toxicitate scăzută, scrie focus.it.

Nu interferează cu ADN-ul şi poate fi utilizat chiar şi pe amprente vechi de o săptămână. Cu toate acestea, coloranţii noului produs, se bazează pe un compus fluorescent numit GFP (Green Fluo Protein).

Echipa de cercetători şi profesorul britanic sunt siguri că invenţia lor va îmbunătăţi investigaţiile criminalistice, făcându-le mai rapide şi mai eficiente.

„Sistemul nostru este mai sigur, mai durabil şi funcţionează mai rapid decât tehnologiile existente”, explică prof. James, „Şi poate fi folosit chiar şi pe amprentele digitale vechi de o săptămână.”

Echipa de cercetare a creat doi coloranţi diferiţi, numiţi LFP-Yellow şi LFP-Red , practic un spray galben şi unul roşu pentru a fi folosit în funcţie de culoarea suprafeţei pe care urmează să fie luată amprenta. Odată pulverizat, produsul se leagă de substanţele chimice din transpiraţie şi uleiurile de piele, făcând amprentele vizibile sub lumină albastră.

Proteina GFP, utilizată în spray, este produsă natural de meduza Aequorea victoria. Este deja folosită de zoologi pentru a vizualiza procesele biologice ale celulelor animale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici