Roman Polanski nu va fi extrădat, deocamdată, de elveţieni

Elveţia nu se va pronunţa asupra extrădării cineastului franco-polonez Roman Polanski, urmărit de justiţia americană pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră, înaintea unei decizii definitive a justiţiei americane referitoare la judecarea lui în lipsă, au anunţat oficialităţile elveţiene.

17 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski nu va fi extrădat, deocamdată, de elveţieni

Roman Polanski nu va fi extrădat, deocamdată, de elveţieni

"Vom aştepta momentul când această decizie va fi luată în Statele Unite", a spus Guido Balmer, purtător de cuvânt al Departamentului federal de Justiţie, citat de AFP.

Polanski are dreptul să formuleze apel până pe 24 martie la decizia unui judecător din Los Angeles care a respins, pe 22 ianuarie, o cerere a avocaţilor săi referitoare la judecarea în lipsă a regizorului, au menţionat oficiali ai ministerului elveţian, citaţi de agenţia elveţiană ATS.

Avocaţii lui Polanski au anunţat că vor formula apel. După declanşarea acestei acţiuni, un magistrat urmează să ia o decizie în legătură cu apelul.

Realizatorul peliculei "Pianistul" a fost arestat pe 26 septembrie 2009, la sosirea sa la Zurich, în baza unui mandat american de arestare pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o adolescentă care avea 13 ani în 1977.

După ce a stat la închisoare timp de două luni, Polanski a fost eliberat pe 4 decembrie, după plata unei cauţiuni în valoare de trei milioane de euro, şi este arestat la domiciliu la reşedinţa sa din staţiunea montană Gstaad.

Roman Polanski a fugit dn Statele Unite în 1978, înainte ca instanţa să ia o decizie în ceea ce priveşte învinuirile care îi erau aduse. El nu a mai revenit niciodată pe teritoriul american.

Dacă Elveţia va decide să îl extrădeze pe Polanski, acesta va putea formula mai multe acţiuni de recurs în justiţia elveţiană, a avertizat, în ianuarie, ministrul elveţian al Justiţiei, Eveline Widmer-Schlumpf.

"În cazul unui recurs, procedura de extrădare ar putea să se prelungească şi mai mult. Este dificil de spus cât timp, dar poate fi oricât, de la câteva luni la un an", a adăugat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici