Roman Polanski va merge la Festivalul de Film de la Zurich, unde a fost arestat în 2009

Cineastul franco-polonez Roman Polanski va fi prezent la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Zurich, la doi ani după ce a fost arestat pe aeroportul din acest oraş elveţian, pe baza unor acuzaţii de pedofilie, care au ţinut multă vreme prima pagină a presei internaţionale.

110 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski va merge la Festivalul de Film de la Zurich, unde a fost arestat în 2009

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Roman Polanski va lua avionul spre Zurich pe 27 septembrie, unde va primi premiul pentru întreaga carieră pe care organizatorii festivalului doreau să i-l înmâneze în 2009, informează hollywoodreporter.com.

În 2009, poliţia elveţiană l-a aşteptat pe Roman Polanski pe aeroportul din Zurich, iar regizorul a fost arestat imediat după ce a coborât din avion.

Polanski a petrecut câteva luni în regim de arest la domiciliu în Elveţia, în timp ce reprezentanţii justiţiei din această ţară au dezbătut chestiunea extrădării cineastului în Statele Unite, ţară în care acesta a fost pus sub acuzare în urmă cu peste 30 de ani, pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. La finalul acestor dezbateri, justiţia elveţiană a decis să îl elibereze pe cineast. Datorită acestui precedent, Polanski nu riscă să fie arestat din nou în acest an.

Roman Polanski a precizat deja că nu va acorda niciun interviu la Zurich, iar organizatorii festivalului au refuzat să facă orice comentariu pe tema cazului Polanski.

După ceremonia organizată în onoarea cineastului franco-polonez, la Zurich va fi proiectat, în premieră mondială, un lungmetraj de non-ficţiune. Titlul filmului va fi dezvăluit doar în ziua proiecţiei. Cel mai recent film regizat de Roman Polanski, intitulat "Carnage", în care joacă Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz şi John C. Reilly, a avut premiera pe 1 septembrie, la Festivalul de Film de la Veneţia.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, imediat după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în campusuri de concentrare. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

În 1969, soţia sa însărcinată, Sharon Tate, a fost omorâtă în Los Angeles de membri ai sectei Manson. După moartea ei, care l-a afectat profund, Polanski s-a reîntors în Europa, locuind mai mult la Paris şi Gstaad, iar următorul film, "Macbeth", l-a realizat abia în 1971 în Anglia. În 1977, după o şedinţă foto în Los Angeles, a fost arestat pentru abuz sexual asupra unei fete de 13 ani şi a pledat vinovat la una dintre cele şapte acuzaţii legate de acţiunile sale. Pentru a evita condamnarea, Polanski a fugit din SUA în 1978. A fost din nou arestat, 31 ani mai târziu, pentru două luni, în Elveţia, în timp ce se afla în drum spre decernarea unui premiu pentru întreaga carieră. A fost eliberat în iulie 2010, după ce guvernul elveţian a refuzat să-l extrădeze pe temeiuri legale.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", ultima peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film de la Zurich va avea loc în perioada 22 septembrie - 2 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici